Vitello
Zapraszamy do wypróbowania wykwintnego przepisu na tradycyjne danie kuchni włoskiej – Vitello. Wykorzystane białe mięso cielęce nadaje potrawie delikatnego smaku, a połączenie z sosem vitello tworzy prawdziwą symfonię smaków, która zachwyci każdego smakosza. Jednym z głównych składników jest ser vitello, który nadaje daniu kremowej konsystencji oraz wyrazistego, ale nie dominującego smaku. Ten sos można znaleźć pod marką Biedronka jako serek vitello, ale równie dobrze można przygotować go samodzielnie. Przepis na sernik vitello niewątpliwie podbije serca miłośników włoskiej kuchni!
admin
Składniki:
- 1kg serka naturalnego vitello (można go znaleźć w sklepie Biedronka)
- 3 białka
- 4 żołtka
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ulubiony aromat lub cukier waniliowy
- herbatniki
Vitello – jak zrobić?
- 1. Masło roztopić, dodać cukier i zagotować na wolnym ogniu. Masę przestudzić.
- 2. Masę zmiksować, dodając do niej serek, żółtka i mąkę.
- 3. Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać łyżką do powstałej masy.
- 4. Blachę wyłożyć papierem, a następnie poukładać herbatniki.
- 5. Na herbatniki wyłożyć masę serową i piec w temperaturze 175 stopni przez 70 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast herbatników blaszkę można wyłożyć kruchym ciastem. Przepis na blachę 35#25.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Vafini duo party z pastą tuńczykową i kiszonym ogórkiem
Następny przepis: Vinegrette