Usta Adama

Usta Adama

Przygotowanie Ust Adama to przysmak prosto z kuchni siostry Anastazji. To słodkie danie, cieszące się popularnością na polskim stole, szczególnie podczas różnych uroczystości czy świąt. Zaskakuje swoją oryginalnością i smakiem. Starannie dobrane składniki zapewniają niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łakomczuchowi. Chociaż Usta Adama kojarzą się głównie z dzieciństwem, to niezależnie od wieku, każdy z nas chętnie by do nich wrócił. Ta klasyczna propozycja z pewnością nie zawiedzie nawet wytrawnych smakoszy. Daj się zaskoczyć i odkryj na nowo tradycyjną polską kuchnię z recepturą siostry Anastazji.

Składniki:

  • 30 dag okrągłych biszkoptów
  • powidła śliwkowe
  • Ciasto: 1 margaryna
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 1 budyń
  • 1/2 litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka mąki
  • kostka margaryny
  • Polewa: 1/2 margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka żelatyny

Usta Adama – jak zrobić?

  1. Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 35 minut.
  2. Krem: budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.
  3. Polewa: margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą.

Słowa kluczowe: usta adama, siostry anastazji

Usta Adama – dodatkowe informacje

● Jeśli mamy mało czasu i chcemy skrócić czas przygotowania ciasta, możemy użyć gotowej polewy czekoladowej do ciast i zrobić ją według przepisu na opakowaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uśmiechnięte ziemniaczane buźki
Następny przepis: Tort poprzeczny z musem owocowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode