Ulubione Tiramisu na biszkopcie

Ulubione Tiramisu na biszkopcie

Tiramisu na biszkopcie to klasyka kuchni włoskiej w nowoczesnym wydaniu. Uwielbiane przez wielu ze względu na swoją niepowtarzalną mieszankę delikatnych biszkoptów, bogatego kremu i intensywnego smaku kawy i likieru. Właśnie tę prostą, ale niezwykle smaczną wersję tiramisu chcemy Wam dzisiaj zaprezentować. Przepis ten doskonale sprawdzi się podczas każdej okazji – od codziennych posiłków do specjalnych uroczystości. Wierzymy, że Wasze ciasto tiramisu na biszkopcie będzie nie tylko przepyszne, ale też zachwyci zarówno Was, jak i Waszych bliskich. Spróbujcie naszego ulubionego przepisu na tiramisu na biszkopcie – przekonajcie się sami!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka sypkiej kawy „Cappuccino” o smaku waniliowym
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Krem:
  • 50 dag serka Mascarpone
  • 35 dag śmietanki kremówki 30 %
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • Poncz:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 łyżek wódki „Żubrówki”
  • Dekoracja:
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 czekolada deserowa lub biała- drobniutko starta

Ulubione tiramisu na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy wymieszane razem: mąkę, kawę Cappuccino, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na końcu wlewamy olej, sok z cytryny. Wylewamy ciasto na blachę 25 x 34. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 160 stopni C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  2. Wykonanie kremu:
    Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na gładka masę. Dodajemy porcjami serek. Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru. Delikatnie łączymy z serkiem. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody- bardzo dokładnie. Lekko studzimy. Dodajemy do masy. Odkładamy ok. 2 łyżek tego kremu- do dekoracji na wierzch ciasta.
  3. Wykonanie ponczu:
    Zaparzamy kawę, słodzimy, studzimy. Wlewamy alkohol.
  4. Biszkopty- ciastka, biszkopt- dwa placki, lekko nasączamy ponczem.
  5. Składanie ciasta:
    Pierwsza połowa biszkopta lekko nasączonego ponczem. Na to rozsmarowujemy krem- połowę.
  6. Nasączone ciastka biszkopty oraz druga połowa starej czekolady.
  7. Druga połowa kremu, biszkopt- część druga, 2 łyżki odłożonego kremu oraz druga część startej czekolady.
  8. Ciasto schładzamy w lodówce na noc. Kroimy na porcje.
  9. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: ciasto tiramisu na biszkopcie pyszne, tiramisu na biszkoptach przepisy, placek tiramisu na biszkopcie, tiramisu biszkopt, przepis na tiramisu na biszkopcie, ciasto tiramisu na biszkoptach, ciasto tiramisu na biszkopcie

Porady – Dodatkowe informacje

Do ubijania na sztywno- śmietana kremówka powinna być zawsze schłodzona.

Możemy użyć innej kawy Cappuccino oraz innego alkoholu- według gustu smakowego.

Biszkopt po upieczeniu, zostawiamy na chwilkę w piecu. A później szybko ściągamy zeń pergamin.

Do dekoracji możemy użyć biszkoptów również podłużnych, tylko musimy ostrożnie nasączać, bo są bardzo delikatne.

Ciasto jest smaczne na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy razem się „przegryzą”.

Dokładny opis składania ciasta, dla początkujących i nie rozumiejących:

biszkopt- ciasto pierwszy placek

pierwsza część kremu

biszkopty- ciastka

połowa startej czekolady

druga część kremu

biszkopt- ciasto, drugi placek

2 łyżki odłożonego kremu

starta czekolada- druga połowa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ule kokosowe
Następny przepis: Ulubione racuszki moich dzieci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode