Ukraińska zupa gryczana z jajkiem

Ukraińska zupa gryczana z jajkiem

Proponuję wypróbować prawdziwą perłę kuchni ukrainkiej – zupę gryczaną z jajkiem. To danie stanowi doskonałe połączenie smaków, w skład którego wchodzą pożywna gryka, wywar warzywny, świeże warzywa oraz korzenne przyprawy. Jędrne ziarna gryki nadają zupie sycącą, lekko orzechową nutę, a obecność jajka dodaje jej aksamitnej, kremowej faktury. Ukraińska zupa gryczana z jajkiem jest nie tylko przepyszna, ale również pełna zdrowych składników, m.in. białka, błonnika i minerałów. Idealnie sprawdzi się jako ciepły, sycący obiad w chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 300 gram włoszczyzny startej/pokrojonej (seler,marchew,pietruszka,por)
  • 3 l wywaru (używam mięsnego z indyka)
  • 200 gram kaszy gryczanej
  • 5-6 małych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 3 jajka na twardo
  • pieprz, sól
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

Ukraińska zupa gryczana z jajkiem – jak zrobić?

  1. Do gotującego się wywaru wrzucamy włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Jak warzywa lekko zmiękną wrzucamy ziemniaki pokrojone w bardzo drobną kostkę oraz kaszę. Przyprawiamy supę solą i pieprzem. Gotujemy ok.15 minut.
  2. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony pęczek koperku oraz ugotowane jaja pokrojone w kosteczkę (używam do tego sitka do krojenia warzyw na sałatkę).

Ukraińska zupa gryczana z jajkiem – dodatkowe informacje

Jeśli wolisz zupę o rzadszej konsystencji dodaj mniej kaszy, bo z tego przepisu wychodzi naprawdę treściwa zupka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ukrainśki czebureki
Następny przepis: Ule kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode