Ukraińska zupa gryczana z jajkiem
Proponuję wypróbować prawdziwą perłę kuchni ukrainkiej – zupę gryczaną z jajkiem. To danie stanowi doskonałe połączenie smaków, w skład którego wchodzą pożywna gryka, wywar warzywny, świeże warzywa oraz korzenne przyprawy. Jędrne ziarna gryki nadają zupie sycącą, lekko orzechową nutę, a obecność jajka dodaje jej aksamitnej, kremowej faktury. Ukraińska zupa gryczana z jajkiem jest nie tylko przepyszna, ale również pełna zdrowych składników, m.in. białka, błonnika i minerałów. Idealnie sprawdzi się jako ciepły, sycący obiad w chłodniejsze dni.
admin
Składniki:
- 300 gram włoszczyzny startej/pokrojonej (seler,marchew,pietruszka,por)
- 3 l wywaru (używam mięsnego z indyka)
- 200 gram kaszy gryczanej
- 5-6 małych ziemniaków
- pęczek koperku
- 3 jajka na twardo
- pieprz, sól
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Ukraińska zupa gryczana z jajkiem – jak zrobić?
- Do gotującego się wywaru wrzucamy włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Jak warzywa lekko zmiękną wrzucamy ziemniaki pokrojone w bardzo drobną kostkę oraz kaszę. Przyprawiamy supę solą i pieprzem. Gotujemy ok.15 minut.
- Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony pęczek koperku oraz ugotowane jaja pokrojone w kosteczkę (używam do tego sitka do krojenia warzyw na sałatkę).
Ukraińska zupa gryczana z jajkiem – dodatkowe informacje
Jeśli wolisz zupę o rzadszej konsystencji dodaj mniej kaszy, bo z tego przepisu wychodzi naprawdę treściwa zupka.