Udziec z sarny
Udziec z sarny to wyjątkowa, szlachetna potrawa, która doskonale sprawdza się na eleganckim obiedzie czy uroczystym kolacji. Ten przepis to prawdziwy rarytas dla wielbicieli dziczyzny, oferujący bogactwo smaków i aromatów z polskich lasów. Soczysta sarnina, przyrządzona zgodnie z tradycją, wzbudza zachwyt i staje się kulinarnej atrakcją na każdym stole. Prezentowany tu przepis udźca z sarny, to doskonała propozycja na smakowity, domowy obiad. Prosty, a zarazem wykwintny sposób przygotowania, pozwoli Ci odkryć niepowtarzalny smak i aromat tego klasycznego dania myśliwskiego.
admin
Składniki:
- Udziec z dzika
- Przyprawy do dziczyzny
- Czosnek
- Majeranek
- Jałowiec
- Sól
- Cząber
- Czarny pieprz
- Czerwone wino (ok. 300 ml)
- Olej
- Masło
Udziec z sarny – jak zrobić?
- Mięso z sarny obficie nacieramy wszystkimi przyprawami, polewamy olejem i nadal wcieramy przyprawy. Nakłuwamy mięso w kilku miejscach i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku przez 24 godziny w lodówce. Przynajmniej 3 razy musimy powtórzyć w tym czasie nacieranie mięsa sokami powstałym z marynaty.
- Następnie wkładamy nasze mięso do żeliwnej brytfanny i opiekamy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła. W między czasie podlewamy nasze mięso wodą i winem. Smażymy przynajmniej przez 2 godziny. Mięso musimy lekko przypiec, aby wydobyć aromat do sosu i uzyskać piękną skórkę.
Słowa kluczowe: jak upiec udziec z sarny, gicz z sarny, udziec sarni przepisy, sarna przepis, sarna jak przyrządzić, jak przyrządzić udziec z sarny, pieczony udziec z sarny, udziec sarni, potrawy z dziczyzny sarna, pieczony udziec z dzika, sarnina udziec przepisy, mięso z sarny przepisy, sarny przepisy, udziec z dzika, udziec z sarny
Udziec z sarny – dodatkowe informacje
Porady:
Mięso smażymy zawsze tak długo ile mięso ważyło w przeliczeniu na 1kg mięsa smażymy 1 godzinę, 2kg mięsa 2 godziny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie
Następny przepis: Udziec z indyka ze śliwkami