Udziec z indyka ze śliwkami
Udziec z indyka duszony ze śliwkami to przepis, który łączy w sobie smakowitość mięsa z indyka z delikatną słodyczą śliwek. Ten wykwintny i bogaty w smaku dani, jest doskonałym pomysłem na niedzielny obiad lub wyjątkową kolację. Śliwki, będące istotnym elementem tej potrawy, dodają sosowi niepowtarzalny posmak i aromat. Indyk duszony jest do momentu, gdy mięso staje się aksamitnie miękkie, co jest idealnym kontrastem do lekko chrupiących śliwek. Ten przepis jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tworzy danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników drobiu i nie tylko.
admin
Składniki:
- spory udziec z indyka bez kości
- przyprawa do kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- 6 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze są kalifornijskie)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- 4 suszone morele
Udziec z indyka ze śliwkami – jak zrobić?
- Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą i szpikujemy 3 ząbkami czosnku.
- Po stronie wewnętrznej mięsa układamy 3 plastry boczku i suszone śliwki, mięso ciasno zwijamy w rulon. Na całej powierzchni obkładamy plastrami boczku i ciasno obwiązujemy sznurkiem (jak szynkę).
- Mięso wkładamy do lekko natłuszczonej brytfanny, polewamy sosem sojowym i olejem, obkładamy drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.
- Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C. Do naczynia z mięsem dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, suszone morele, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. W połowie pieczenia mięso przewracamy na drugą stronę.
xxxx – dodatkowe informacje
Sos, który wytworzy się podczas pieczenia, jest bardzo smaczny i właściwie jest już gotowy, by polać nim ziemniaki czy ryż. Można go jeszcze dodatkowo zagęścić łyżką mąki. Udziec z indyka najlepiej smakuje podany z surówką o wyrazistym smaku i np. ze śliwkami z octu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udziec z sarny
Następny przepis: Ukraińska zupa gryczana z jajkiem