Udziec z indyka ze śliwkami

Udziec z indyka ze śliwkami

Udziec z indyka duszony ze śliwkami to przepis, który łączy w sobie smakowitość mięsa z indyka z delikatną słodyczą śliwek. Ten wykwintny i bogaty w smaku dani, jest doskonałym pomysłem na niedzielny obiad lub wyjątkową kolację. Śliwki, będące istotnym elementem tej potrawy, dodają sosowi niepowtarzalny posmak i aromat. Indyk duszony jest do momentu, gdy mięso staje się aksamitnie miękkie, co jest idealnym kontrastem do lekko chrupiących śliwek. Ten przepis jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tworzy danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników drobiu i nie tylko.

Składniki:

  • spory udziec z indyka bez kości
  • przyprawa do kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 6 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze są kalifornijskie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 suszone morele

Udziec z indyka ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą i szpikujemy 3 ząbkami czosnku.
  2. Po stronie wewnętrznej mięsa układamy 3 plastry boczku i suszone śliwki, mięso ciasno zwijamy w rulon. Na całej powierzchni obkładamy plastrami boczku i ciasno obwiązujemy sznurkiem (jak szynkę).
  3. Mięso wkładamy do lekko natłuszczonej brytfanny, polewamy sosem sojowym i olejem, obkładamy drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.
  4. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C. Do naczynia z mięsem dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, suszone morele, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. W połowie pieczenia mięso przewracamy na drugą stronę.

xxxx – dodatkowe informacje

Sos, który wytworzy się podczas pieczenia, jest bardzo smaczny i właściwie jest już gotowy, by polać nim ziemniaki czy ryż. Można go jeszcze dodatkowo zagęścić łyżką mąki. Udziec z indyka najlepiej smakuje podany z surówką o wyrazistym smaku i np. ze śliwkami z octu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udziec z sarny
Następny przepis: Ukraińska zupa gryczana z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode