Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie

Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie

Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie to propozycja smakowitego dania, które swoim aromatem i wyglądem zachwyci każdego. Indyk to łagodne mięso, które świetnie łączy się ze słodko-kwaśnymi owocami. Ta niezwykła kombinacja nie tylko dodaje smaku, ale także sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Perfekcyjnie wykwintne danie na specjalne okazje, ponieważ nie dość, że jest pyszne, to jeszcze prezentuje się efektownie. Ciekawy pomysł na udziec z indyka na słodko, który podkreślają dodatki w postaci pieczonych warzyw. Przepis, którego odkrycie stanowi prawdziwą kulinarną przygodę.

Składniki:

  • Udziec z indyka – około 1,4 kg
  • Ananas i mango – po 100g
  • Cebula – 2 szt
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Olej – 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • mielone: kumin, kolendra, papryka słodka, pieprz ziołowy, chilli – po 1 łyżeczce
  • tymianek suszony, gorczyca, jałowiec – po 1 łyżeczce
  • Liście laurowe i kaffir – po 3 szt

Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie – jak zrobić?

  1. Sos sojowy i olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Nacieramy udziec i zostawiamy do marynowania – najlepiej na całą noc. Mięso wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed pieczeniem. Rękaw zapinamy z jednej strony. Wkładamy udziec (wraz z całą marynatą), pokrojone w ćwiartki cebule i owoce pokrojone w kostkę. Rękaw zapinamy z drugiej strony i robimy u góry kilka dziurek, aby nie pękł podczas pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 100 minut. Wyciągamy, rozcinamy rękaw (uwaga na gorącą parę!) i pieczemy kolejne 10 minut, aby mocno przypiec skórkę.
  2. Po upieczeniu zostawiamy mięso na 10 minut, aby odpoczęło. Podajemy razem z upieczoną cebulą i owocami.
  3. Do pieczonego udźca świetnie pasuje orientalny bulgur z tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/orientalny-bulgur

Porady – Dodatkowe informacje

Mango i ananasa można kupić w wersji mrożonej – idealnie sprawdzają się do takich dań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udziec jelenia z polentą
Następny przepis: Udziec z sarny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode