Udziec jelenia z polentą

Udziec jelenia z polentą

Ten wykwintny przepis na udziec jelenia z polentą przeniesie Cię w serce dzikiej natury. To danie, które łączy w sobie elegancję i surowość, zapewniając niezapomniane doświadczenie kulinarne. Głównym bohaterem jest tu oczywiście udziec jelenia – soczysty, pełen smaku, prosty w swojej formie, ale jednocześnie niezwykle wyrafinowany. Jego smak idealnie komponuje się z delikatną polentą, który jest jednym z najbardziej tradycyjnych elementów kuchni włoskiej. Łącząc te dwa składniki, otrzymujemy danie, które jest prawdziwym hołdem dla prostoty i autentyczności natury, ale zaprezentowane w elegancki i wyrafinowany sposób.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udźca jelenia
  • 250 ml czerwonego wina *
  • 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól
  • Polenta:
  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 180 g kaszki kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • gałązki rozmarynu

Udziec jelenia z polentą – jak zrobić?

  1. Mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 20 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie kroimy na jedno centymetrowe plastry, delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na patelni. Obsmażamy z każdej strony do momentu, aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru i mocno się przyrumieni. Mięso przekładamy na talerzyk.
  2. Na patelnię wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Chwilę przesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  3. Polenta:

    W wysokim garnku o grubym dnie doprowadzamy do wrzenia wodę, mleko i sól. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż polenta zgęstnieje. Podczas gotowania należy dość często mieszać polentę, aby była gładka i nie przywarła do dna. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

    Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu. Do dania możemy podać konfiturę z żurawiny.

    * użyłam wina Cabernet sauvignon

Udziec jelenia z polentą – dodatkowe informacje

Do dania udziec jelenia z polentą świetnie się sprawdzi wino Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2011.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udko pieczone w rękawie.
Następny przepis: Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode