Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie
Słodka, aromatyczna nuta miodu połączona z soczystym smakiem ketchupu dają wyrazisty i niezapomniany smak – takie są udka z kurczaka w miodzie i ketchupie. To danie stanowi świetne połączenie tradycyjnej potrawy mięsnej z nowoczesnym sosem, który potrafi przemienić proste składniki w prawdziwą ucztę. Dzięki tej kombinacji, udka z kurczaka zyskują zupełnie nowy wymiar, który zadowoli zarówno miłośników klasycznych dań, jak i tych szukających nowych smaków. Można podawać je jako główne danie obiadowe, ale również świetnie sprawdzą się na imprezach czy grillach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 1 cebula
- Marynata:
- 4 łyżki stołowe ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie – jak zrobić?
- Udka z kurczaka myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki na marynatę łączymy w misce, dodajemy udka i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Pieczemy w piekarniku bez przykrycia w temperaturze 200 C przez około 1 godz 15 min.
- Podajemy z ziemiankami i ulubioną surówką.
Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, aby każde mięso przed zamarynowaniem dobrze osuszyć, gdyż wtedy będzie lepiej wchłaniało marynatę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry
Następny przepis: Udka z ryżem i warzywami