UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI (TORTA con le MELA)

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI (TORTA con le MELA)

Szukasz słodkiej, pożywnej alternatywy dla tradycyjnych deserów? Ucierane ciasto z jabłkami, czyli Torta con le Mela, to właśnie to, czego potrzebujesz. Ten starannie przygotowany włoski deser łączy delikatne, lekkie ciasto ucierane z soczystymi, świeżymi jabłkami, które nadają mu niezapomnianego aromatu. Jego wyjątkowo smakowita i delikatna konsystencja ucieszy podniebienie każdego smakosza. Ten przepis jest łatwy do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Cię i Twoich gości. Z pewnością ta apetyczna potrawa stanie się świętem dla Twojego języka.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 400 g mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3-4 średnie jabłka
  • cukier puder (do dekoracji)

Ucierane ciasto z jabłkami (torta con le mela) – jak zrobić?

  1. Jabłka umyć i obrać. Jedno pokroić w cieńkie plasterki, a pozostałe w kostkę.
  2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i ciągle mieszając dodawać do ubitych jajek na przemian dolewając letnie mleko i roztopione masło. Dokładnie połączyć składniki.
  3. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
  4. Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą balszkę (okrogłą z kominem lub kwadratową). Ciasto powinno wypełnić ok. 2/3 wysokości blaszki (patrz na moje Rady). Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Wierzch udekorować pokrojonymi w plasterki jabłkami.
  5. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez ok. 50 min. Wystudzić w blaszce, a następnie wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

TORTA con le MELA – dodatkowe informacje

Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, najlepiej sprawdzi się forma o gładkim dnie, moja ma średnicę ok. 24 cm. lub prostokątna o wielkości ok. 30x20cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort ZAMEK
Następny przepis: Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode