Tort ZAMEK

Tort ZAMEK

Cierpliwość, estetyka, a także żywe, dziecięce emocje to z pewnością atrybuty, które charakteryzują przepis na niezwykły Tort Zamek. Ten niezwykle kreatywny słodki projekt jest idealny na wyjątkowe okoliczności, takie jak urodziny naszych pociech. Szczególnie dla małych księżniczek, Tort Zamek stanowi prawdziwą gratkę. Wykorzystanie różnorodnych składników pozwala na przygotowanie pysznego jednocześnie efektownego deseru. Ten przepis to szereg deserowych warstw, ułatwiających zaprojektowanie wymarzonego zamku. Nie ma nic piękniejszego, niż patrzeć na radość naszej pociechy, gdy staje przed nią bajkowy tort w kształcie zamku. Przygotuj się na odkrycie tego małego cukierniczego cudu.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm.
  • Tortownica o średnicy 22 cm.
  • Blaszka o wymiarach 24×36 cm.
  • Biszkopt jasny o średnicy 26 cm:
  • – 4 jajka,
  • – 4 łyżki mąki tortowej,
  • – 4 łyżki cukru,
  • – 1 łyżka oleju,
  • – Szczypta proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny o średnicy 22 cm:
  • – 3 jajka,
  • – 3 łyżki mąki tortowej,
  • – 3 łyżki cukru,
  • – 1 łyżka oleju,
  • – Szczypta proszku do pieczenia
  • Biszkopt biały:
  • – 7 białek,
  • – 20 dag cukru,
  • – 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • – 5 dag maki tortowej,
  • – 1 łyżka octu,
  • – ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • – 0,5 litry śmietanki 30%,
  • – 3,5 łyżki żelatyny,
  • – ½ kg twarogu 3 x mielonego,
  • – 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
  • – 2 galaretki w kolorze różowym (u mnie Rubinowe WODZISŁAW),
  • – 1 łyżeczka żelatyny
  • Masa budyniowa na przełożenie i wykończenie:
  • – 1,5 litry mleka
  • – ok 4-5 łyżek cukru (według uznania),
  • – 3 cukry waniliowe,
  • – 3 budynie waniliowe,
  • – 1,5 łyżki mąki kartoflanej,
  • – 1,5 łyżki mąki tortowej
  • – 6 żółtek
  • – 3,5 – 4 kostki masła
  • – 4 rożki lodowe
  • – kolorowe barwniki spożywcze oraz kakao do zabarwienia masy

Tort zamek – jak zrobić?

  1. 1.
    BISZKOPT O ŚREDNICY 26 cm: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do toru należy upiec 2 takie biszkopty o średnicy 26 cm
  2. 2.
    BISZKOPT o średnicy 22 cm: Postępujemy tak jak wyżej. Do tortu pieczemy jeden taki biszkopt.
  3. 3.
    BISZKOPT BIAŁY: Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24×36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min. Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.
  4. 4.
    MASA ŚMIETANKOWA: Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę.
  5. 5.
    Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Po rozpuszczeniu studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki, by masa dokładnie stężała.
  6. 6.
    MASA DO WYKOŃCZENIA I PRZEŁOŻENIA: Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Gotujemy budyń, a następnie studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy. Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki. Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak, by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne. Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia.
  7. 7.
    W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm.
  8. 8.
    Górny biszkopt wykańczamy masą i układamy na nim dwie wieżyczki o mniejszej średnicy. Tak otrzymany tort wygładzamy pozostałą masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien.
  9. 9.
    Po wygładzeniu tortu na wieżyczkach umieszczamy waflowe rożki lodowe. Za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy zarys kamienia na bokach tortu. Pozostałą od przełożenia i wygładzenia masę odpowiednio barwimy. Z zabarwionej dodatkiem kakao wykonujemy okna i wrota zamku.
  10. 10.
    Z zielonej wykonujemy trawę oraz powoje. Z zabarwionej na czerwono, pomarańczowo i fioletowo wykonujemy kwiaty. Z masy różowej wykonujemy wykończenie wieżyczek i brzegów tortu.

Tort ZAMEK – dodatkowe informacje

Dekoracja zamku może być dowolna. Może on być cały różowy, mieć niej lub więcej zielonych elementów. Wszystko zależy od naszego pomysłu.

Aby tort po przekrojeniu także był księżniczkowy użyłam różowych galaretek.

Wbrew pozorom tort łatwo się wykonuje. Polecam!!!!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort zabajone
Następny przepis: Tort Zygzak Mcqueen

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode