Ucierane ciasto drożdżowe

Ucierane ciasto drożdżowe

Ucierane ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który przypomina smakiem i konsystencją delicje rodem ze staropolskiej kuchni. Ten prosty przepis zaskakuje swoją uniwersalnością – stanowi doskonałą bazę zarówno do klasycznych ciast z owocami, jak i wytrawnych pieczyw. Wyrabianie ciasta to swoisty rytuał, który wprowadza w magiczny świat domowego pieczenia. To przyjemność dla wszystkich zmysłów – od zapachu świeżych drożdży, przez gładkość elastycznego ciasta pod palcami, po smak przygotowanego dzieła. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy stawiasz pierwsze kroki w sztuce pieczenia, ucierane ciasto drożdżowe na pewno dostarczy dużo zabawy podczas przygotowania i przyjemności podczas degustacji.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/8l kwaśnego mleka
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • owoce – rabarbar, śliwki, truskawki lub inne

Ucierane ciasto drożdżowe – jak zrobić?

  1. Kwaśne mleko leciutko podgrzać.
  2. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka.
  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wbić jajko i dać szczyptę soli.
  4. Do utartej masy wlać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, dodać przesianą mąkę i ucierać na gładką, pulchną masę.
  5. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, na wierzchu ułożyć pokrojone owoce i odstawić na 1/2h do wyrośnięcia.
  6. Piec ok.40 min. w 180 st. C.
  7. Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Ucierane ciasto drożdżowe – dodatkowe informacje

Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucha (rosyjska zupa rybna)
Następny przepis: Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode