Ucierane ciasto drożdżowe
Ucierane ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który przypomina smakiem i konsystencją delicje rodem ze staropolskiej kuchni. Ten prosty przepis zaskakuje swoją uniwersalnością – stanowi doskonałą bazę zarówno do klasycznych ciast z owocami, jak i wytrawnych pieczyw. Wyrabianie ciasta to swoisty rytuał, który wprowadza w magiczny świat domowego pieczenia. To przyjemność dla wszystkich zmysłów – od zapachu świeżych drożdży, przez gładkość elastycznego ciasta pod palcami, po smak przygotowanego dzieła. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy stawiasz pierwsze kroki w sztuce pieczenia, ucierane ciasto drożdżowe na pewno dostarczy dużo zabawy podczas przygotowania i przyjemności podczas degustacji.
admin
Składniki:
- 25 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1/8l kwaśnego mleka
- 5 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- owoce – rabarbar, śliwki, truskawki lub inne
Ucierane ciasto drożdżowe – jak zrobić?
- Kwaśne mleko leciutko podgrzać.
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wbić jajko i dać szczyptę soli.
- Do utartej masy wlać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, dodać przesianą mąkę i ucierać na gładką, pulchną masę.
- Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, na wierzchu ułożyć pokrojone owoce i odstawić na 1/2h do wyrośnięcia.
- Piec ok.40 min. w 180 st. C.
- Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.
Ucierane ciasto drożdżowe – dodatkowe informacje
Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ucha (rosyjska zupa rybna)
Następny przepis: Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką