Tulipan
Odkryj przepis na niezwykle oryginalne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza urokliwemu kształtowi przypominającemu tulipana. Ciasto „Tulipan” to wyjątkowe połączenie delikatnego, lekko chrupiącego ciasta i aksamitnego kremu. Idealnie komponuje się na każdą okazję, czy to urodziny, słodki poczęstunek na spotkanie z przyjaciółmi czy popołudniowy deser. Tajemnica ciasta tkwi w odpowiednim przygotowaniu i układaniu warstw, które po upieczeniu tworzą efekt „płatków tulipana”. Od teraz ten przepis stanie się prawdziwym hitem wśród domowych wypieków i z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 kisiel wiśniowy
- 0,5 szklanki maku
- 3 łyżki kakao
- Krem:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Tulipan – jak zrobić?
- Ciasto:
Ubić żółtka, gdy masa będzie już biała dodać porcjami cukier i dokładnie wymieszać.
Dodać porcjami wodę i olej.
Gdy wszystko będzie wymieszane, dodać wymieszaną z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
Ubic pianę z białek i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części; do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej mak, a do czwartej kakao – i wszystko delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25/30 wyłożyć papierem i wylewać na środek blaszki po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta i robić tak, aż zużyjemy wszystkie rodzaje ciasta.
Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na pół. - Krem:
Galaretki truskawkową, agrestową i brzoskwiniową rozpuścić, postępując według instrukcji na opakowaniu.
Gdy zastygną, pokroić je w kostkę.
Natomiast galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody.
Ubić śmietanę z cukrem i dodać do niej tężejącą galaretkę.
Do gotowej masy dodać pokrojone galaretki i wymieszać.
Gotową masą przełożyć blaty ciasta.
Włożyć do lodówki. Smacznego!
Tulipan – dodatkowe informacje
Ciasto tulipan z kremem smakuję najlepiej następnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami
Następny przepis: Tuna Melt