Trzy placki z jabłkami

Trzy placki z jabłkami

Trzy placki z jabłkami to wyjątkowy przepis, który przyniesie w domu aromat domowego pieczenia. Ten prosty i klasyczny deser składa się z trzech warstw lekkiego i puszystego placka przeplatane warstwami słodkich, a zarazem lekko kwasowatych jabłek. Przepis jest idealny nie tylko na niedzielne popołudnie, ale również na specjalne okazje. Po skuszeniu się na te smaczne placki z jabłkami smażonymi, nie będziesz mógł się oprzeć ich chrupkości i delikatnemu smakowi. To połączenie tradycyjnych składników sprawia, że jest to przepis, do którego warto wracać. Wiemy, że pokochasz te domowe wypieki tak bardzo, jak my.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • Do przełożenia placków:
  • 1 kg jabłek (można dać więcej)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
  • cukier kryształ do smaku

Trzy placki z jabłkami – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
  2. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 placki na blasze o wymiarach 22/36 cm.
  3. Jabłka obrać, pokroić, dodać cukier waniliowy, cynamon, cukier kryształ, wszystko razem usmażyć.
  4. Gorącymi jabłkami przełożyć placki, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 3 godziny przed podaniem.
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania:

Trzy placki z jabłkami – dodatkowe informacje

Placki po upieczeniu są twarde i kruche dlatego należy przekładać gorącymi jabłkami i odczekać aż zmiękną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawkowy Raj
Następny przepis: Tulipan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode