Trufle piernikowe
Spojrzenie na pszenny, świetlisty krajobraz znów otworzyło zapasy skojarzeń zimowych, kiedy to za oknem panują mrozy, a w sercu rozbudza się tęsknota za aromatycznym, korzennym smakiem. Trufle piernikowe to idealny sposób na zaspokojenie tej tęsknoty, łącząc delikatne piernikowe nuty z intensywną czekoladą. Ten przepis, zarówno łatwy do wykonania, jak i niezwykle smakowity, jest doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu. Nie tylko zachwyci swoim smakiem, ale także doda domowej atmosferze odrobinę świątecznego czaru. Trufle piernikowe to idealna propozycja dla tych, którzy pragną poczuć magię świąt w każdym kęsie.
admin
Składniki:
- 150 g pierniczków
- 70 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 50 g masła
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- Dodatkowo (do obtoczenia):
- 30 g gorzkiej czekolady (pokruszonej, startej) lub kakao
Trufle piernikowe – jak zrobić?
- Pierniczki zmielić na piasek.
- Masło roztopić w garnuszku. Dodać połamaną czekoladę i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę przelać do pierniczków, dodać sok i skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
- Ze schłodzonej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w czekoladzie lub kakao.
Smacznego!
Trufle piernikowe – dodatkowe informacje
Można użyć taką samą ilość tradycyjnego piernika lub zwykłych kruchych ciastek wraz z 1 lub 2 łyżeczkami przyprawy korzennej zamiast pierniczków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Trufle kokosowe z kaszą jaglaną
Następny przepis: Truflowe kuleczki