Trufle herbatnikowo-czekoladowe

Trufle herbatnikowo-czekoladowe

Delikatne, kremowe i bogate w smaku – takie są właśnie te trufle herbatnikowo-czekoladowe. Ten przepis to raj dla miłośników słodkości. Idealne połączenie ciastecznego sera, chrupiących herbatników i ciemnej czekolady skradnie Twoje kubki smakowe i sprawi, że nie będziesz mógł im się oprzeć. Eleganckie i idealne na każdą okazję, zarówno na wyrafinowany wieczór z przyjaciółmi, jak i na popołudniowe słodkości. Te trufle z herbatników to dowód na to, że prostota może iść w parze z nieziemskim smakiem. Przygotuj składniki i ciesz się tą wyjątkową ucztą dla podniebienia!

Składniki:

  • Składniki na około 30 sztuk:
  • 330 ml śmietanki 30% (325g)
  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
  • 300g herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 2 łyżki cukru pudru (nie musi być)

Trufle herbatnikowo-czekoladowe – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, często mieszając.
  2. Herbatniki mielimy na pył w blenderze kielichowym, wrzucamy do garnka z rozpuszczoną czekoladą (25g herbatników odkładamy).
  3. Wszystko mieszamy łyżką (jeśli ktoś preferuje lekko słodkie trufle – dodaje cukier puder, bez niego również są smaczne ;)).
  4. Masę odkładamy w chłodne miejsce, by przestygła, następnie dajemy na około godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie z masy formujemy kulki, każdą obtaczamy w odłożonych herbatnikach, gotowe chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Trufle herbatnikowo-czekoladowe – dodatkowe informacje

Zdjęcie jest zrobione przed schłodzeniem trufli, dlatego wyglądają na „miękkie” 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Trufle czekoladowe
Następny przepis: Trufle piernikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode