Trufle herbatnikowo-czekoladowe
Delikatne, kremowe i bogate w smaku – takie są właśnie te trufle herbatnikowo-czekoladowe. Ten przepis to raj dla miłośników słodkości. Idealne połączenie ciastecznego sera, chrupiących herbatników i ciemnej czekolady skradnie Twoje kubki smakowe i sprawi, że nie będziesz mógł im się oprzeć. Eleganckie i idealne na każdą okazję, zarówno na wyrafinowany wieczór z przyjaciółmi, jak i na popołudniowe słodkości. Te trufle z herbatników to dowód na to, że prostota może iść w parze z nieziemskim smakiem. Przygotuj składniki i ciesz się tą wyjątkową ucztą dla podniebienia!
admin
Składniki:
- Składniki na około 30 sztuk:
- 330 ml śmietanki 30% (325g)
- 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
- 300g herbatników maślanych pełnoziarnistych
- 2 łyżki cukru pudru (nie musi być)
Trufle herbatnikowo-czekoladowe – jak zrobić?
- Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, często mieszając.
- Herbatniki mielimy na pył w blenderze kielichowym, wrzucamy do garnka z rozpuszczoną czekoladą (25g herbatników odkładamy).
- Wszystko mieszamy łyżką (jeśli ktoś preferuje lekko słodkie trufle – dodaje cukier puder, bez niego również są smaczne ;)).
- Masę odkładamy w chłodne miejsce, by przestygła, następnie dajemy na około godzinę do lodówki.
- Po tym czasie z masy formujemy kulki, każdą obtaczamy w odłożonych herbatnikach, gotowe chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Trufle herbatnikowo-czekoladowe – dodatkowe informacje
Zdjęcie jest zrobione przed schłodzeniem trufli, dlatego wyglądają na „miękkie” 😉