Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe

Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe

Zapraszamy do odkrycia sekretów klasycznej polskiej kuchni przygotowując kotlety schabowe – ulubiony obiad wielu rodzin. To tradycyjne danie, które zapewne przywołuje wspomnienia niedzielnych obiadów z babcią. Czy jest coś bardziej klasycznego w polskim menu niż idealnie panierowany i chrupiący kotlet schabowy? Jego zewnętrzna chrupkość i soczystość wewnątrz to sekret jego niepowtarzalnego smaku. Choć przepis wydaje się prosty, wymaga odpowiedniej techniki i kilku trików, które pozwolą na uzyskanie idealnego rezultatu. Ponieważ jesteśmy fanami domowej kuchni, chcemy podzielić się z Wami naszym ulubieńcem. To idealny schabowy przepis na klasyczny polski obiad.

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości ok. 1cm
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe – jak zrobić?

  1. Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe 1.
    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Każdy posypujemy delikatnie z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy 3 miseczki/talerze: na jednym musi znajdować się mąka, w drugim roztrzepane jaja z niewielką ilością soli i pieprzu (naprawdę niewiele, ponieważ mięso jest już posypane przyprawami), a w trzecim bułka tarta. I moczymy kolejno każdego kotleta z obydwu stron w mące, jajku i bułce tartej.
  2. 2.
    Kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumieniania z obydwu stron.

Słowa kluczowe: tradycyjny obiad polski, polskie przepisy na obiad, polski obiad przepisy, schabowy na obiad, typowy polski obiad, tradycyjny polski obiad

Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe – dodatkowe informacje

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką/sałatką. Ja przygotowałam cukinię z grilla elektrycznego i sałatkę z rzodkiewką polane sosem jogurtowym oraz ziemniaki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjny Mazurek Wielkanocny
Następny przepis: Tradycyjny sernik ucierany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode