Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe
Zapraszamy do odkrycia sekretów klasycznej polskiej kuchni przygotowując kotlety schabowe – ulubiony obiad wielu rodzin. To tradycyjne danie, które zapewne przywołuje wspomnienia niedzielnych obiadów z babcią. Czy jest coś bardziej klasycznego w polskim menu niż idealnie panierowany i chrupiący kotlet schabowy? Jego zewnętrzna chrupkość i soczystość wewnątrz to sekret jego niepowtarzalnego smaku. Choć przepis wydaje się prosty, wymaga odpowiedniej techniki i kilku trików, które pozwolą na uzyskanie idealnego rezultatu. Ponieważ jesteśmy fanami domowej kuchni, chcemy podzielić się z Wami naszym ulubieńcem. To idealny schabowy przepis na klasyczny polski obiad.
admin
Składniki:
- 4 plastry schabu o grubości ok. 1cm
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe – jak zrobić?
-
1.
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Każdy posypujemy delikatnie z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy 3 miseczki/talerze: na jednym musi znajdować się mąka, w drugim roztrzepane jaja z niewielką ilością soli i pieprzu (naprawdę niewiele, ponieważ mięso jest już posypane przyprawami), a w trzecim bułka tarta. I moczymy kolejno każdego kotleta z obydwu stron w mące, jajku i bułce tartej. -
2.
Kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumieniania z obydwu stron.
Słowa kluczowe: tradycyjny obiad polski, polskie przepisy na obiad, polski obiad przepisy, schabowy na obiad, typowy polski obiad, tradycyjny polski obiad
Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe – dodatkowe informacje
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką/sałatką. Ja przygotowałam cukinię z grilla elektrycznego i sałatkę z rzodkiewką polane sosem jogurtowym oraz ziemniaki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjny Mazurek Wielkanocny
Następny przepis: Tradycyjny sernik ucierany