Tradycyjny krupniczek ze śmietaną
Królewski, klasyczny, polski krupniczek ze śmietaną – nic nie jest bardziej dla duszy jak ten pyszny, bogaty deser. Jest to stary, rodzinny przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, stając się synonimem rodzinnego ciepła i domowego komfortu. Samo słowo „krupniczek” jest zarezerwowane dla tych najbardziej wykwintnych i smakowitych dań. Używając tylko najlepszych składników, dostępnych w twojej kuchni, przekształcisz zwykły krupnik w niezwykle kremową, delikatną i aksamitną przyjemność. Co sprawia, że ten krupniczek ze śmietaną jest tak wyjątkowy? Każdy kęs to eksplozja smaku, która z pewnością oczaruje twoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 3 litry wody
- 200 g śmietany 18%
- 0,5 kg żeberko wieprzowe
- 40 g kaszy jęczmiennej
- 6 ziemniaków
- 5 marchewek
- 1 pietruszka + 4 gałązki natki z listkami
- 1 mały seler
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku
Tradycyjny krupniczek ze śmietaną – jak zrobić?
- Żeberko dzielimy na 4 części. Zalewamy wodą, dodajemy obrany seler, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut.
- Kaszę kilkakrotnie płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do garnka. Wsypujemy majeranek. Gotujemy 10 minut.
- Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10 minut.
- Następnie wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze około 10-15 minut (do miękkości warzyw). Po tym czasie doprawiamy zupę pieprzem i przyprawa uniwersalna oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Śmietanę rozrabiamy w miseczce z 1 łyżką wazową zupy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby zupę bardziej doprawiamy.
Tradycyjny krupniczek ze śmietaną – dodatkowe informacje
-Jeżeli do zupy dodajemy przyprawa uniwersalna, nie powinniśmy używać soli (żeby nie była za słona).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjny krem do tortów
Następny przepis: Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami