Tradycyjne bitki wołowe
Tradycyjne bitki wołowe to klasyczne danie, które od pokoleń jest serwowane na stołach na całym świecie. Mięso, które jest miękkie i soczyste, nasycone aromatycznymi przyprawami i duszone na niskim ogniu do osiągnięcia perfekcji, zawsze jest ulubieńcem miłośników kuchni mięsnej. Ten przepis na bitki wołowe jest pełen głębokich smaków, które tylko zyskują na intensywności podczas gotowania. To kombinacja mięsa wysokiej jakości, aromatycznych przypraw i czasu. Proste składniki, które razem tworzą danie, które zawsze cieszy się popularnością.
admin
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny do zrazów
- margaryna – do smażenia
- 1 cebula
- mąka pszenna
- sól, pieprz
Tradycyjne bitki wołowe – jak zrobić?
-
Mięso pokroić w poprzek włókien, po czym rozbić na cienkie plastry. Każdy oprószyć solą, pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na roztopionym, gorącym tłuszczu, w głębokiej patelni, około 5 minut.
-
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
-
Usmażone wcześniej bitki przełożyć na patelnie, podlać delikatnie wodą i dusić do miękkości, pod przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny. Co jakiś czas podlewać wodą.
Tradycyjne bitki wołowe – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję sosu, pod koniec duszenia należy oprószyć wywar płaską łyżką mąki krupczatki, a następnie doprowadzić sos do wrzenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjna zupa grzybowa
Następny przepis: Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką