Tradycyjna zupa grzybowa

Tradycyjna zupa grzybowa

Tradycyjna zupa grzybowa to kwintesencja serdecznej kuchni pełnej smaków. Ta gęsta, kremowa, aromatyczna zupa to dopełnienie każdego jesiennego wieczoru. Jej kluczem do sukcesu są doskonale wyselekcjonowane i umiejętnie przygotowane grzyby, które stworzą niepowtarzalny aromat i konsystencję tego pysznego dania. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem grzybów leśnych, czy tez preferujesz grzyby uprawne, ten przepis na domową zupę grzybową na pewno spełni Twoje oczekiwania. Sprawdź, jak przyrządzić najlepszą zupę grzybową, pachnącą prawdziwą, tradycyjną kuchnią i odkryj jej niezrównane walory smakowe. Krok po kroku, oto nasz przepis na najsmaczniejszą zupę grzybową.

Składniki:

  • około 1 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • 2-3 litry wody
  • sól, pieprz
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 0,5-1 kg ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • śmietanka 30% ewentualnie

Tradycyjna zupa grzybowa – jak zrobić?

  1. Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą. Kapelusze pokroić w paseczki, trzonki w cienkie plasterki. Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli. Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje.
  2. Warzywa z włoszczyzny i ziemniaki obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
  3. Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić warzywa i zagotować. Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  4. Gotować do miękkości ziemniaków, około 10 minut, po tym czasie wrzucić do garnka grzyby z cebulą.
  5. Gotować jeszcze razem 10 minut, doprawić do smaku pieprzem.

Słowa kluczowe: domowa zupa grzybowa, najlepsza zupa grzybowa, tradycyjna zupa grzybowa, zupa grzybowa przepis, zupa grzybowa przepisy.

Tradycyjna zupa grzybowa – dodatkowe informacje

My lubimy dolać śmietankę, polecam dodawać bezpośrednio do miski z zupą niż do gara, ponieważ ze śmietanką zupa szybciej się psuje. Można także dodać razem z warzywami np. 3 skrzydełka z kurczaka, bulion zyska na esencji.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjna sałatka jarzynowa
Następny przepis: Tradycyjne bitki wołowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode