Tradycyjna chłopska zupa grochowa - grochówka

Tradycyjna chłopska zupa grochowa – grochówka

Chcesz odkryć smak prawdziwej, domowej grochówki, takiej jaką gotował na swoim podwórku Kuroń? Prezentujemy przepis na tradycyjną chłopską zupę grochową – grochówkę, która rozgrzewa ciało i ducha. To idealny pomysł na obiad, zwłaszcza zimą. Grochówka kusi świeżością ziół, sycącym smakiem grochu i wykwintnymi przyprawami. Wykonana na bazie wyrazistego rosolu oraz starannie dobranych przypraw, jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Doskonała dla całej rodziny, także dla dzieci, które z pewnością polubią jej kremową konsystencję. Sprawdź, jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego i jak doprawić to danie, by stało się prawdziwą ucztą.

Składniki:

  • 400 gram grochu w połówkach
  • 300 gram boczku
  • 1 kiełbasa o wadze około 250-300 gram
  • 4 litry rosołu
  • 5 ziemniaków
  • 250 gram włoszczyzny w paskach mrożonej
  • 10 gram majeranku (1 opakowanie)
  • łyżka suszonego czosnku
  • łyżka suszonej cebuli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Tradycyjna chłopska zupa grochowa – grochówka – jak zrobić?

  1. Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą tak, aby go zakryła na 4 cm i odstawić na 3-4h.
  2. Po tym czasie przelać go wraz z wodą do rosołu i gotować do miękkości. Gdy zmięknie dodać mrożoną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki i wytopiony razem z kiełbasą boczek, tłuszcz wyrzucić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut, wsypać majeranek i przyprawy, doprawić solą i pieprzem.
  3. Podajemy z białym pieczywem z masłem lub smalcem. Przed podaniem grochówkę dekorujemy majerankiem.

Słowa kluczowe: jak doprawić grochówkę, zupa grochowa kuroń, zupa grochowa na rosole, zupa grochowa przyprawy, tradycyjna zupa grochowa, grochówka dla dzieci, zupa grochowa dla dzieci, grochówka na rosole, grochówka przyprawy, jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego, zupa grochowa jak zrobić, tradycyjna grochówka, zupy grochowa, zupa grochowa z grochu łuskanego

Tradycyjna chłopska zupa grochowa – grochówka – dodatkowe informacje

Majeranek zapobiega wzdęciom, jednak ma tę właściwość tylko jeśli zostanie dodany na końcu gotowania, tuż przed podaniem, pamiętajmy o tym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy
Następny przepis: Tradycyjna korzenna świąteczna szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode