Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

Zaserwuj sobie i bliskim niecodzienne, wyjątkowo smaczne śniadanie, które każdemu poprawi humor – tosty francuskie na słodko. Ten popularny na całym świecie deser, choć najbardziej kojarzony z kuchnią francuską, ma wiele różnych odsłon. W naszej wersji jej bazą jest pyszna, aromatyczna chałka, która po upieczeniu nabiera luksusowego charakteru. To danie to doskonały pomysł na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa i nadanie mu drugiego życia. Tosty francuskie to kwintesencja komfortowego, rodzińnego jedzenia, które można podać z dowolnym ulubionym dodatkiem – od owoców po syropy. Każdego dnia mogą być wyjątkowe, jeśli zaczniemy je od tak smacznego śniadania jak chałka po francusku.

Składniki:

  • Chalka lub bułka paryska
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • Masło lub oliwa

Tosty francuskie na słodko – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. Jajka, mleko i cukier mieszamy ze sobą. Chałkę kroimy na grubsze kawałki. Moczymy w jajecznej masie i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru.

Słowa kluczowe: chałka po francusku

Tosty francuskie na słodko – dodatkowe informacje

Idealnie smakuje z frużeliną czereśniową lub wiśniową, syropem klonowym albo z cukrem pudrem i owocami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tosty
Następny przepis: Tosty francusko-włoskie:) szybka ciepła kolacyjka:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode