Tosty francuskie na słodko
Zaserwuj sobie i bliskim niecodzienne, wyjątkowo smaczne śniadanie, które każdemu poprawi humor – tosty francuskie na słodko. Ten popularny na całym świecie deser, choć najbardziej kojarzony z kuchnią francuską, ma wiele różnych odsłon. W naszej wersji jej bazą jest pyszna, aromatyczna chałka, która po upieczeniu nabiera luksusowego charakteru. To danie to doskonały pomysł na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa i nadanie mu drugiego życia. Tosty francuskie to kwintesencja komfortowego, rodzińnego jedzenia, które można podać z dowolnym ulubionym dodatkiem – od owoców po syropy. Każdego dnia mogą być wyjątkowe, jeśli zaczniemy je od tak smacznego śniadania jak chałka po francusku.
admin
Składniki:
- Chalka lub bułka paryska
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- Masło lub oliwa
Tosty francuskie na słodko – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Jajka, mleko i cukier mieszamy ze sobą. Chałkę kroimy na grubsze kawałki. Moczymy w jajecznej masie i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru.
Słowa kluczowe: chałka po francusku
Tosty francuskie na słodko – dodatkowe informacje
Idealnie smakuje z frużeliną czereśniową lub wiśniową, syropem klonowym albo z cukrem pudrem i owocami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tosty
Następny przepis: Tosty francusko-włoskie:) szybka ciepła kolacyjka:)