Toskańska zupa fasolowa z jarmużem
Kusząca zupa fasolowa na toskańską nutę jest prawdziwym symbolem włoskiej kuchni. Wyrazisty, pełen zaskakujących smaków i aromatów posiłek, który doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancki wieczór w gronie przyjaciół. Bazą tej potrawy jest połączenie fasoli i jarmużu – duetu składników znanego z kuchni Śródziemnomorskiej. Jarmuż nadaje zupie charakteru, zaś fasola czyni ją sycącą i pożywieniem dla ciała. Toskańska zupa fasolowa to doskonały pomysł na ciepły, domowy posiłek, który zadowoli podniebienia każdego miłośnika kuchni włoskiej.
admin
Składniki:
- 200 g suchej fasoli cannellini
- 2 litry bulionu drobiowego
- 100 g jarmużu
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 świeże gałązki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 3-4 łyżki oliwy
- ziarenka pieprzu
- szczypta suszonego tymianku
- pieprz
- sól
- Dodatkowo:
- chleb
- oliwa z oliwek
Toskańska zupa fasolowa z jarmużem – jak zrobić?
- Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Łodygi selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będzie miękka. Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minuty na małym ogniu. Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.
Toskańska zupa fasolowa z jarmużem – dodatkowe informacje
– jeśli nie macie czasu na moczenie fasoli, można użyć fasoli z puszki
– klasycznie zupę podaje się z włoską kapustą. Użyłam jarmużu, który nie wymaga długiego gotowania, przez co zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tosty
Następny przepis: Tosty francusko-włoskie:) szybka ciepła kolacyjka:)