Tortille z mięsem z kaczki i warzywami
Zapraszamy do odkrywania smaków meksykańskiej kuchni z niekonwencjonalnym akcentem – nasz przepis na tortille z mięsem z kaczki i warzywami jest prawdziwym łamaniem zasad. Wykwintne mięso z kaczki okraszone owocami leśnymi dostarczy niespodziewanej eksplozji smaku. Połączenie z klasycznymi dla tortilli składnikami, takimi jak świeże warzywa, sprawi, że Wasze kubki smakowe przeżyją prawdziwy szok. Ten przepis pokaże, że warto czasem zejść z utartych szlaków i poeksperymentować. Kaczka w tortilli to oryginalne danie, które zaskoczy niejednego gościa podczas rodzinnej kolacji. Gotowi na wyzwanie?
admin
Składniki:
- Farsz
- kaczka 1 sztuka
- papryka czerwona 2 sztuki
- ogórek kiszony 2 sztuki
- kapusta biała 200 gram
- sałata lodowa 1 sztuka
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- cebula czerwona połówka
- lubczyk świeży pęczek
- szczypiorek pęczek
- Sos
- papryka czerwona 2 sztuki
- limonka 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- majonez 3 łyżki
- jogurt naturalny 3 łyżki
- pasta curry 2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek 3-4 łyżki
- kmin rzymski pół łyżeczki
- miód 1 łyżka
- 8 sztuk placków tortilli
Tortille z mięsem z kaczki i warzywami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Kaczkę o wadze ok. 2kg (chociaż może być większa, potrzeba będzie tylko odpowiednio więcej składników do farszu) oczyścić, opalić, podzielić na porcje i ugotować rosół. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z zupy i wystudzić. -
2.
Wszystkie papryki upiec. Można w piekarniku, wtedy piec będą się mniej więcej 40 min w temp 200 stopni, ale można też na ognisku, aby papryka zyskała dodatkowego, dymnego aromatu. Piekąc na ognisku należy każdą zawinąć w folię i piec do miękkości. Ewentualne niewielkie przypalenie się warzywa niczemu nie przeszkadza. Mając gotowe mięso i papryki można zabrać się za przygotowanie farszu i sosu. -
3.
Farsz:
Mięso oddzielić od kości. Pozbyć się skór, a to co zostanie porwać palcami na mniejsze kawałki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w piórka, natomiast paprykę obrać ze skórki i połowę pokroić w niewielką kostkę, a pozostałą połowę odstawić (pamiętajmy, że pieczemy 4 papryki – dwie do sosu i dwie do farszu). Kapustę posiekać w drobniutkie piórka. Do miski z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, a także posiekany szczypiorek oraz lubczyk, a także oliwę. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut, aby składniki się przegryzły. -
4.
Sos:
Do pozostałej pieczonej papryki dodać posiekany drobno czosnek, majonez, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, kmin, pastę curry, sok z limonki, miód i miksujemy. Gdy masa będzie gładka dolewamy cienkim strumieniem oliwę cały czas miksując, aż do utworzenia się gęstej i aksamitnej emulsji. -
5.
Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, układamy na każdej liście sałaty, na nie farsz z kaczki, polewamy sosem. Zakręcamy całość, a wierzch jeszcze raz lekko skrapiamy sosem.
Słowa kluczowe: okrasa łamie przepisy kaczka
Tortille z mięsem z kaczki i warzywami – dodatkowe informacje
Kaczka nie musi być gotowana, można ją także upiec. Pomysł zaczerpnąłem z programu „Okrasa łamie przepisy”, sam jedynie lekko go zmodyfikowałem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tortille z kurczakiem, warzywami i serem
Następny przepis: Tortowe ciasto z wkładką serową