Tortille z mięsem z kaczki i warzywami

Tortille z mięsem z kaczki i warzywami

Zapraszamy do odkrywania smaków meksykańskiej kuchni z niekonwencjonalnym akcentem – nasz przepis na tortille z mięsem z kaczki i warzywami jest prawdziwym łamaniem zasad. Wykwintne mięso z kaczki okraszone owocami leśnymi dostarczy niespodziewanej eksplozji smaku. Połączenie z klasycznymi dla tortilli składnikami, takimi jak świeże warzywa, sprawi, że Wasze kubki smakowe przeżyją prawdziwy szok. Ten przepis pokaże, że warto czasem zejść z utartych szlaków i poeksperymentować. Kaczka w tortilli to oryginalne danie, które zaskoczy niejednego gościa podczas rodzinnej kolacji. Gotowi na wyzwanie?

Składniki:

  • Farsz
  • kaczka 1 sztuka
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • ogórek kiszony 2 sztuki
  • kapusta biała 200 gram
  • sałata lodowa 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula czerwona połówka
  • lubczyk świeży pęczek
  • szczypiorek pęczek
  • Sos
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • limonka 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • majonez 3 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • pasta curry 2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • kmin rzymski pół łyżeczki
  • miód 1 łyżka
  • 8 sztuk placków tortilli

Tortille z mięsem z kaczki i warzywami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Kaczkę o wadze ok. 2kg (chociaż może być większa, potrzeba będzie tylko odpowiednio więcej składników do farszu) oczyścić, opalić, podzielić na porcje i ugotować rosół. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z zupy i wystudzić.
  2. 2.
    Wszystkie papryki upiec. Można w piekarniku, wtedy piec będą się mniej więcej 40 min w temp 200 stopni, ale można też na ognisku, aby papryka zyskała dodatkowego, dymnego aromatu. Piekąc na ognisku należy każdą zawinąć w folię i piec do miękkości. Ewentualne niewielkie przypalenie się warzywa niczemu nie przeszkadza. Mając gotowe mięso i papryki można zabrać się za przygotowanie farszu i sosu.
  3. 3.
    Farsz:
    Mięso oddzielić od kości. Pozbyć się skór, a to co zostanie porwać palcami na mniejsze kawałki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w piórka, natomiast paprykę obrać ze skórki i połowę pokroić w niewielką kostkę, a pozostałą połowę odstawić (pamiętajmy, że pieczemy 4 papryki – dwie do sosu i dwie do farszu). Kapustę posiekać w drobniutkie piórka. Do miski z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, a także posiekany szczypiorek oraz lubczyk, a także oliwę. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut, aby składniki się przegryzły.
  4. 4.
    Sos:
    Do pozostałej pieczonej papryki dodać posiekany drobno czosnek, majonez, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, kmin, pastę curry, sok z limonki, miód i miksujemy. Gdy masa będzie gładka dolewamy cienkim strumieniem oliwę cały czas miksując, aż do utworzenia się gęstej i aksamitnej emulsji.
  5. 5.
    Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, układamy na każdej liście sałaty, na nie farsz z kaczki, polewamy sosem. Zakręcamy całość, a wierzch jeszcze raz lekko skrapiamy sosem.

Słowa kluczowe: okrasa łamie przepisy kaczka

Tortille z mięsem z kaczki i warzywami – dodatkowe informacje

Kaczka nie musi być gotowana, można ją także upiec. Pomysł zaczerpnąłem z programu „Okrasa łamie przepisy”, sam jedynie lekko go zmodyfikowałem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortille z kurczakiem, warzywami i serem
Następny przepis: Tortowe ciasto z wkładką serową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode