Tortilla z pastą jajeczną

Tortilla z pastą jajeczną

Tortilla z pastą jajeczną to radosna fusja meksykańskich smaków z ulubioną polską pastą jajeczną. Idealna propozycja na śniadanie, kolację czy jako przekąska na imprezę. Są to klasyczne, dobrze znane smaki, ale podane w nietypowy sposób. Gładka, kremowa pasta jajeczna kontrastuje z chrupiącą, ciepłą tortillą tworząc niepowtarzalne połączenie. Użyte składniki to przede wszystkim jajka, majonez, cebulka i oczywiście tortille. Przepis jest prosty, szybki do przygotowania i z pewnością zaskoczy niejedną osobę. Charakterystyczna, pikantna nuta meksykańskiej tortilli idealnie komponuje się z delikatnym smakiem pasty jajecznej. To niebanalny sposób na ożywienie każdej domowej kuchni.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g białego sera
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • Sos
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • Placki tortilli
  • Szczypiorek

Tortilla jajeczna – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser rozgnieć widelcem. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Jajka wymieszaj z serem, cebulą i ogórkiem kiszonym. Składniki na sos połącz ze sobą, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj połowę szczypiorku.

2. Placki tortilli smaruj pastą, zwiń, pokrój w dowolnej wielkości paski. Wierzch posyp szczypiorkiem.

Tortilla z pastą jajeczną – dodatkowe informacje

Przed podaniem możesz schłodzić w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY
Następny przepis: Tortilla z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode