Tortilla z pastą jajeczną
Tortilla z pastą jajeczną to radosna fusja meksykańskich smaków z ulubioną polską pastą jajeczną. Idealna propozycja na śniadanie, kolację czy jako przekąska na imprezę. Są to klasyczne, dobrze znane smaki, ale podane w nietypowy sposób. Gładka, kremowa pasta jajeczna kontrastuje z chrupiącą, ciepłą tortillą tworząc niepowtarzalne połączenie. Użyte składniki to przede wszystkim jajka, majonez, cebulka i oczywiście tortille. Przepis jest prosty, szybki do przygotowania i z pewnością zaskoczy niejedną osobę. Charakterystyczna, pikantna nuta meksykańskiej tortilli idealnie komponuje się z delikatnym smakiem pasty jajecznej. To niebanalny sposób na ożywienie każdej domowej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g białego sera
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- Sos
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy miodowej
- Sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo
- Placki tortilli
- Szczypiorek
Tortilla jajeczna – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser rozgnieć widelcem. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Jajka wymieszaj z serem, cebulą i ogórkiem kiszonym. Składniki na sos połącz ze sobą, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj połowę szczypiorku.
2. Placki tortilli smaruj pastą, zwiń, pokrój w dowolnej wielkości paski. Wierzch posyp szczypiorkiem.
Tortilla z pastą jajeczną – dodatkowe informacje
Przed podaniem możesz schłodzić w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TORTILLA WŁASNEJ ROBOTY
Następny przepis: Tortilla z warzywami