Tortilla z falafelem i warzywami
Przygotuj się na prawdziwe kulinarnych podróż do Bliskiego Wschodu z tym autentycznym przepisem na tortillę z falafelem i warzywami. To zdrowe, pełne smaku danie to idealna przekąska na śniadanie, lunch czy kolację, która z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. Delikatna tortilla wypełniona chrupiącymi kulkami z ciecierzycy, bogactwem świeżych warzyw i rozpływającym się w ustach sosem, rozbudzi Twoje kubki smakowe. Falafel jest nie tylko pyszny, ale też niskokaloryczny i bogaty w błonnik, co czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy dbają o zdrową dietę. Zrób miejsce na swoim stole na tą orientalną rozkosz. Falafel w tortilli – smak, którego nie da się zapomnieć!
admin
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- garstka świeżej kolendry
- oliwa Gallo Classico
- ok. 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
- po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- Sos Tahini:
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego (bądź jakiegoś wege)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy Gallo Classico
- przyprawy: sól, kmin rzymski, cynamon, cukier (do smaku)
- Dodatkowo:
- sałata
- 1 awokado + sok z cytryny żeby nie ściemniało po obraniu
- 1/2 granatu
- 1 pomidor
- tarty żółty ser (np. cheddar)
- surówka z czerwonej kapusty (przepis tutaj)
- 1 batat (frytki)
- 4-6 placków tortilli (kupiona lub domowe tortille przepis tutaj)
Tortilla z falafelem i warzywami – jak zrobić?
- Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki/kotleciki (wielkości orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oliwie. Odkładamy na talerz. Kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Tortille podajemy ze świeżymi warzywami, sosem Tahini, posypujemy granatem, serem. Zawijamy i grillujemy.
- Frytki z batata:
Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie Gallo, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym. - Sos Tahihi – to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
Ząbek czosnku wyciskamy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku. Gotowy sos przekładamy do miseczki, przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Tortilla z falafelem i warzywami – dodatkowe informacje
UWAGA: Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!