Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Torta di riso jest klasycznym, włoskim deserem, który jest pochodzenia toskańskiego. Jego głównym składnikiem jest ryż, co może wydawać się na pierwszy rzut oka niecodziennym składnikiem do deseru. Jednak w połączeniu z delikatną wanilią, słodkim cukrem i aromatyczną skórką z cytryny tworzy naprawdę niepowtarzalne i pyszne ciasto. Ten przepis to doskonała propozycja dla osób, które pragną spróbować czegoś innego. Torta di riso to słodka wariacja na temat tradycyjnego włoskiego dania, które idealnie sprawdzi się na koniec posiłku czy podczas popołudniowej kawy.
admin
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto
- 2 szklanki mleka ryżowego
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g migdałów
- skórka starta z jednej cytryny
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe – jak zrobić?
- W rondelku zagotuj mleko z dodatkiem soli. Dodaj ryż i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.
- Ugotowany ryż studź. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę.
- Migdały zmiel i dodaj do ryżu razem z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dokładnie wymieszaj.
- Żółtka połącz z ryżem i dokładnie wymieszaj. Następnie bardzo delikatnie wmieszaj całość w ubitą pianę z białek.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Torta smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Smacznego 🙂
porady – dodatkowe informacje
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Mleko ryżowe możemy zastąpić zwykłym mlekiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI (TORTA con le MELA)
Następny przepis: RUSTYKALNE CIASTO z RADICCHIO,GORGONZOLĄ i ORZECHAMI (TORTA SALATA con RADICCHIO, GORGONZOLA e NOCI)