RUSTYKALNE CIASTO z RADICCHIO,GORGONZOLĄ i ORZECHAMI (TORTA SALATA con RADICCHIO, GORGONZOLA e NOCI)
Ten nieskazitelny zapach z piekarnika nie pozostawi nikogo obojętnym. Rustykalne ciasto z radicchio, gorgonzolą i orzechami, nazywane w Italii torta salata, to rozpusta bogatych smaków, idealnie skomponowanych, aby dostarczyć prawdziwy symfoniczny smakoszy. Sałata radicchio, unikalna ze względu na swój subtelny, lekko gorzkawy smak, doskonale kontrastuje z wyrazistą i kremową gorgonzolą. Orzechy dodają nieoczekiwanego chrupkości, tworząc harmonijką kompozycję. Przepisy na tę niezwykłą potrawę, choć nie są tak powszechne, zdają się charakteryzować tym samym: bogactwem i głębokością smaku, które zapadają w pamięć na długo. Chcesz to odkryć? Przygotuj się na podróż kulinarne do serca Italii.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 małe główki radicchio
- 1 szalotka (lub mała cebulka)
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 50 g sera gorgonzola
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- dodatkowo:
- jajko do posmarowania ciasta
- sezam
Rustykalne ciasto z radicchio, gorgonzolą i orzechami (torta salata con radicchio, gorgonzola e noci) – jak zrobić?
- Rodzynki opłukać i namoczyć we wrzącej wodzie. Orzechy posiekać na dość duże kawałki, ser pokroić na kostki. Umyć (każdy liść z osobna) i pokroić w paski radicchio, szalotkę pokroić na drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek i podsmażyć chwilkę szalotkę, po czym dodać radicchio. Posolić oraz dusić pod przykryciem około 10-15 minut, na początku ewentualnie dodać odrobinkę wody. Radicchio będzie gotowe, gdy straci na objętości i zmieni kolor na ciemniejszy. Pod koniec smażenia dodać cukier i odkryć patelnię, aby odparował sok. Jeśli radicchio będzie już uduszone, a zostanie trochę soku, należy go dokładnie odcedzić.
- Do lekko ostudzonego radicchio dodać odcedzone rodzynki i posiekane orzechy (zostawić trochę do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem.
- Na okrągłej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, a na to rozłożyć ciasto francuskie. Jeśli zostaną Wam skrawki, można powykrawać dekoracje tak jak na zdjęciu. Na ciasto wyłożyć radicchio, poukładać kawałeczki sera i posypać orzechami. Udekorować pozostałym ciastem francuskim, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami sezamu.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) do momentu zrumienienia. Najlepiej podawać ciepłe, a równie dobrze smakuje na zimno. Buon Appetito!
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki w ostatniej chwili, im zimniejsze tym lepsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Następny przepis: Tortellini w sosie smietanowym