RUSTYKALNE CIASTO z RADICCHIO,GORGONZOLĄ i ORZECHAMI (TORTA SALATA con RADICCHIO, GORGONZOLA e NOCI)

RUSTYKALNE CIASTO z RADICCHIO,GORGONZOLĄ i ORZECHAMI (TORTA SALATA con RADICCHIO, GORGONZOLA e NOCI)

Ten nieskazitelny zapach z piekarnika nie pozostawi nikogo obojętnym. Rustykalne ciasto z radicchio, gorgonzolą i orzechami, nazywane w Italii torta salata, to rozpusta bogatych smaków, idealnie skomponowanych, aby dostarczyć prawdziwy symfoniczny smakoszy. Sałata radicchio, unikalna ze względu na swój subtelny, lekko gorzkawy smak, doskonale kontrastuje z wyrazistą i kremową gorgonzolą. Orzechy dodają nieoczekiwanego chrupkości, tworząc harmonijką kompozycję. Przepisy na tę niezwykłą potrawę, choć nie są tak powszechne, zdają się charakteryzować tym samym: bogactwem i głębokością smaku, które zapadają w pamięć na długo. Chcesz to odkryć? Przygotuj się na podróż kulinarne do serca Italii.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 małe główki radicchio
  • 1 szalotka (lub mała cebulka)
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 50 g sera gorgonzola
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • jajko do posmarowania ciasta
  • sezam

Rustykalne ciasto z radicchio, gorgonzolą i orzechami (torta salata con radicchio, gorgonzola e noci) – jak zrobić?

  1. Rodzynki opłukać i namoczyć we wrzącej wodzie. Orzechy posiekać na dość duże kawałki, ser pokroić na kostki. Umyć (każdy liść z osobna) i pokroić w paski radicchio, szalotkę pokroić na drobną kostkę.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek i podsmażyć chwilkę szalotkę, po czym dodać radicchio. Posolić oraz dusić pod przykryciem około 10-15 minut, na początku ewentualnie dodać odrobinkę wody. Radicchio będzie gotowe, gdy straci na objętości i zmieni kolor na ciemniejszy. Pod koniec smażenia dodać cukier i odkryć patelnię, aby odparował sok. Jeśli radicchio będzie już uduszone, a zostanie trochę soku, należy go dokładnie odcedzić.
  3. Do lekko ostudzonego radicchio dodać odcedzone rodzynki i posiekane orzechy (zostawić trochę do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem.
  4. Na okrągłej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, a na to rozłożyć ciasto francuskie. Jeśli zostaną Wam skrawki, można powykrawać dekoracje tak jak na zdjęciu. Na ciasto wyłożyć radicchio, poukładać kawałeczki sera i posypać orzechami. Udekorować pozostałym ciastem francuskim, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami sezamu.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) do momentu zrumienienia. Najlepiej podawać ciepłe, a równie dobrze smakuje na zimno. Buon Appetito!

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki w ostatniej chwili, im zimniejsze tym lepsze.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Następny przepis: Tortellini w sosie smietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode