Tort z truskawkami i kremem mascarpone
Jeśli szukasz ciasta, które sprawi, że twoje kubki smakowe rozpłyną się z przyjemności, to tort z truskawkami i kremem mascarpone jest idealnym wyborem. Dwa klasyczne smaki – kremowe mascarpone oraz słodkie truskawki, w jednym przepisie to gwarancja sukcesu. Delikatna, puszysta baza tortu drżąca pod ciężarem kremowego nadzienia z mascarpone i soczystych truskawek – to połączenie, które wprowadza w prawdziwy zachwyt. To ciasto będzie nie tylko idealne do kawy, ale także stworzy ozdobę każdego stołu podczas rodzinnych uroczystości. Spróbuj go, a Twoi bliscy poproszą o dokładkę… i przepis!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- krem mascarpone
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki przesianego cukru pudru
- aromat pomarańczowy
- 250 g sera mascarpone
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- do nasączenia
- 1/3 szklanki słabej herbaty
- sok z 1/3 cytryny
- kilka kropli olejku rumowego
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
- dodatkowo
- 700 g truskawek
- liście mięty
Tort z truskawkami i kremem mascarpone – jak zrobić?
- Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dosypujemy po jednej łyżce przesianej mąki i miksujemy na najniższych obrotach.
Wylewamy ciasto do tortownicy z natłuszczonym dnem (boków nie natłuszczamy).
Biskopt umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 195°C.
Nasączamy biszkopt herbatą z cukrem, cytryną i aromatem.
Część truskawek kroimy na pół i układamy je wokół ścianek tortownicy.
Drobniej pocięte kawałki truskawek układamy na cieście biszkoptowym (później przykryjemy je kremem).
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku.
Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż stanie się gęsta. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i aromat. Stopniowo dokładamy mascarpone miksując na najniższych obrotach.
Dolewamy ostudzoną żelatynę delikatnie mieszając.
Część kremu rozprowadzamy na cieście i na truskawkach. Pozostały krem mascarpone wyciskamy ozdobnie na tort układając pomiędzy kremem liście mięty i pocięte na ćwiartki truskawki. Wstawiamy tort do lodówki. Po ok. dwóch godzinach odpinamy i ściągamy bok tortownicy.
Porady – Tort z truskawkami i kremem mascarpone
Kiedy upieczony biszkopt ostygnie, odwracamy go w tortownicy spodem do góry – dzięki temu powierzchnia ciasta będzie równa.