Tort z truskawkami i kremem mascarpone

Tort z truskawkami i kremem mascarpone

Jeśli szukasz ciasta, które sprawi, że twoje kubki smakowe rozpłyną się z przyjemności, to tort z truskawkami i kremem mascarpone jest idealnym wyborem. Dwa klasyczne smaki – kremowe mascarpone oraz słodkie truskawki, w jednym przepisie to gwarancja sukcesu. Delikatna, puszysta baza tortu drżąca pod ciężarem kremowego nadzienia z mascarpone i soczystych truskawek – to połączenie, które wprowadza w prawdziwy zachwyt. To ciasto będzie nie tylko idealne do kawy, ale także stworzy ozdobę każdego stołu podczas rodzinnych uroczystości. Spróbuj go, a Twoi bliscy poproszą o dokładkę… i przepis!

Składniki:

  • ciasto
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • krem mascarpone
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki przesianego cukru pudru
  • aromat pomarańczowy
  • 250 g sera mascarpone
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • do nasączenia
  • 1/3 szklanki słabej herbaty
  • sok z 1/3 cytryny
  • kilka kropli olejku rumowego
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • dodatkowo
  • 700 g truskawek
  • liście mięty

Tort z truskawkami i kremem mascarpone – jak zrobić?

  1. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dosypujemy po jednej łyżce przesianej mąki i miksujemy na najniższych obrotach.
    Wylewamy ciasto do tortownicy z natłuszczonym dnem (boków nie natłuszczamy).
    Biskopt umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 195°C.
    Nasączamy biszkopt herbatą z cukrem, cytryną i aromatem.
    Część truskawek kroimy na pół i układamy je wokół ścianek tortownicy.
    Drobniej pocięte kawałki truskawek układamy na cieście biszkoptowym (później przykryjemy je kremem).
    Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku.
    Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż stanie się gęsta. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i aromat. Stopniowo dokładamy mascarpone miksując na najniższych obrotach.
    Dolewamy ostudzoną żelatynę delikatnie mieszając.
    Część kremu rozprowadzamy na cieście i na truskawkach. Pozostały krem mascarpone wyciskamy ozdobnie na tort układając pomiędzy kremem liście mięty i pocięte na ćwiartki truskawki. Wstawiamy tort do lodówki. Po ok. dwóch godzinach odpinamy i ściągamy bok tortownicy.

Porady – Tort z truskawkami i kremem mascarpone

Kiedy upieczony biszkopt ostygnie, odwracamy go w tortownicy spodem do góry – dzięki temu powierzchnia ciasta będzie równa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z owocami leśnymi
Następny przepis: Tort zabajone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode