Tort z rurkami
Ten przepis na tort z rurkami waflowymi to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. To niezwykle atrakcyjny deser, który wygląda spektakularnie na stole, a jego wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Samo ciasto jest pięknie miękkie i wilgotne, a rurki waflowe dodają mu nie tylko walorów estetycznych, ale są także niezwykle smakowite. Aromatyczny tort obłożony rurkami waflowymi to idealny pomysł na uroczysty deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Przepis na ten tort z rurkami to prawdziwe połączenie sztuki kulinarnej i deserowej estetyki.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej - Ciasto orzechowe:
25 dag zmielonych orzechów
25 dag cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek - Masa:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe
2 łyżki kakao
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
3/4 litra mleka
0,5 szklanki cukru
1 margaryna
Tort z rurkami – jak zrobić?
- Biszkopt: Ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka i ubijać. Mąkę i proszek przesiać przez sito, dokładnie wymieszać i upiec, 35-40 minut, 160 stopni. Przekroić na pół.
- Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać resztę składników, upiec, 30 minut – 160 stopni.
- Masa: Z puszki ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki. W tej wodzie wymieszać 2 budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej. 3/4 litry mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować – wystudzić. Margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na końcu kakao. Dodać do masy ananasy pokrojone w kostkę.
- Biszkopt przekrojony na pół smarujemy gotową masą, w środek dajemy ciasto orzechowe, na to dalej masa, potem druga część biszkoptu i masa. Zostawiamy trochę kremu na boki tortu. Dekorujemy tort owocami np. wiśniami oraz boki tortu rurkami kakaowymi.
Tort z rurkami – dodatkowe informacje
Krążki tortu można nasączyć spirytusem lub naparem z herbaty.