Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa
Ciasto to idealnie połączone smaki, które najbardziej kojarzą się z letnim sezonem. Poczujesz na podniebieniu zarówno słodko-kwasowy akcent cytryny, jak i świeży, delikatnie słodki smak dojrzałych truskawek. Ten tort z nutą cytrynowo-truskawkową, swoją kremową konsystencją i lekką, przewiewną strukturą biszkoptu, z całą pewnością zachwyci kazdego miłośnika ciast. Idealny na rodzinne spotkania, imprezy plenerowe czy leniwe popołudnia na tarasie. Dodatkowo, kolorowy wygląd tego tortu będzie piękną ozdobą stołu. Reasumując, to Połączenie klasyki z nutą nowoczesności, na które warto pozwolić sobie w ciepłe letnie dni.
admin
Składniki:
- Biszkopt makowy:
- 6 białek
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 300 ml słodkiej śmietany 30%
- + 300 ml słodkiej śmietany 30%
- 200 g serka Mascarpone
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 g truskawek
- kwaskowate powidła
- polewa czekoladowa do dekoracji
- ewentualnie inne dekoracje (według uznania)
Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
1.
Biszkopta makowy:
Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Tortownica o srednicy 26 cm -lub jak w moim przypadku ,tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci. Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim. -
2.
Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym. Przestudzamy i przekrajamy na pol. -
3.
Galaretki:
1 galaretke cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml wody. Druga cytrynowa podobnie. Galaretke truskawkowa rozpuszczamy w 400 ml wody (najlepiej w jakiejs misce). -
4.
Truskawki myjemy ,kroimy na cwiartki lub polowki (w zaleznosci od wielkosci owocow) i dodajemy do przestudzonej galaretki truskawkowej. -
5.
300 ml smietanki ubijamy ,nastepnie dodajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly. -
6.
Nastepnie ubijamy pozostale 300 ml smietanki i delikatnie mieszamy z serkiem Mascarpone ,nastepnie dodajemy druga galaretke i rowniez szybko mieszamy. -
7.
Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase z bitej smietany ,na mase zastygajaca galaretke truskawkowa z truskawkami , nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie pozostala mase z bitej smietany ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek . -
8.
Wierzch torta smarujemy i dekorujemy masa ze bitej smietany i Mascarpone. Dekoracja wedlug gustu.
Tort z nuta cytrynowo-truskawkowa – dodatkowe informacje
Przed ubiciem śmietany należy dobrze schłodzić. Galaretki należy do masy wlewać powoli i szybko mieszać. Jeżeli chcemy z masy robić dekoracyjne kleksy itp., dobrze jest masę na jakieś 5-8 minut włożyć do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z nutellą
Następny przepis: Tort z pyszną masą Michałkową