Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny)
Składniki:
- Tortownica o średnicy 22 cm
- Ciasto:
- 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich)
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Krem:
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 6 łyżek cukru (płaskich)
- 200g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo:
- dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem)
- Moja dekoracja:
- bułka tarta do obsypania boków (może być mak)
- wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu
- skórka i plasterki cytryny
- zielone wiórki czekoladowe
- liofilizowana żurawina
Tort z masą makową (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) – jak zrobić?
-
Upiecie ciasta.
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową.
Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut (lub dłużej; w zależności od piekarnika) w 180-190 stopniach.
(Ciasto powinno być zarumienione po bokach i z wierzchu.)
Pod dokładnym ostudzeniu – ostrożnie przekroić na 3 blaty.
-
Przygotowanie kremu.
Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
(W trakcie stygnięcia – co jakiś czas przemieszać i przykryć, aby nie robił się kożuszek.)
Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem, a na końcu z sokiem cytrynowym.
Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części.
-
Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem.
Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem.
Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem.
-
Dekoracja.
Wierzch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) – bułką tartą.
Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
(Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.)
Porady – dodatkowe informacje
(*) – Do kremu zamiast cytryny możecie dodać odrobinę kawy lub rumu.
Dżem/marmolada powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły.
Boki możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku – nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby.
Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek – bądź zmielonych orzechów.
Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego „składaniem” – tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka – tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z nutellą
Następny przepis: Tort z pyszną masą Michałkową