Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny)

Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny)

Gotowy na coś wyjątkowo smakowitego, kremowego i pełnego aromatu? Przedstawiamy przepis na tort z masy makowej połączony z lekkim kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny. Ten deser to prawdziwa uczta dla fanów poppy seeds i słodkości z subtelnym akcentem owocowym. Aksamitna, słodko-gorzka masa makowa i lekki, aksamitny krem tworzą wspaniałą harmonię smaków. Dodatek cytryny dodaje deserowi niepowtarzalnego charakteru. To niezwykłe połączenie różnorodnych tekstur i smaków sprawia, że ten tort jest idealny na wyjątkowe okazje. Niezależnie od tego, czy to święta, urodziny czy mały kaprys – ten tort z masy makowej zawsze spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 22 cm
  • Ciasto:
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru (płaskich)
  • 200g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem)
  • Moja dekoracja:
  • bułka tarta do obsypania boków (może być mak)
  • wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu
  • skórka i plasterki cytryny
  • zielone wiórki czekoladowe
  • liofilizowana żurawina

Tort z masą makową (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) – jak zrobić?

  1. Upiecie ciasta.

    Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową.

    Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia.

    Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą składników.

    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut (lub dłużej; w zależności od piekarnika) w 180-190 stopniach.

    (Ciasto powinno być zarumienione po bokach i z wierzchu.)

    Pod dokładnym ostudzeniu – ostrożnie przekroić na 3 blaty.

  2. Przygotowanie kremu.

    Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.

    Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.

    Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.

    Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.

    (W trakcie stygnięcia – co jakiś czas przemieszać i przykryć, aby nie robił się kożuszek.)

    Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem, a na końcu z sokiem cytrynowym.

    Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części.

  3. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem.

    Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem.

    Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem.

  4. Dekoracja.

    Wierzch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) – bułką tartą.

    Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.

    (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.)

Porady – dodatkowe informacje

(*) – Do kremu zamiast cytryny możecie dodać odrobinę kawy lub rumu.

Dżem/marmolada powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły.

Boki możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku – nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby.

Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek – bądź zmielonych orzechów.

Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego „składaniem” – tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka – tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z nutellą
Następny przepis: Tort z pyszną masą Michałkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode