Tort z masą cappuccino

Tort z masą cappuccino

Niezależnie od okazji, Tort z masą cappuccino to pyszna opcja dla miłośników kawy i deserów. Ta świąteczna, ale zarazem elegancka kreacja, łączy w sobie łagodne nuty cappuccino i bogaty smak serka mascarpone, co tworzy niezapomniane połączenie smaków. Ten przysmak kawowy jest idealny do popołudniowej przerwy na kawę lub jako wyrafinowane zakończenie wieczornego posiłku. Przygotowanie tortu z masą cappuccino jest proste i przynosi dużo satysfakcji, a efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Czy jest lepszy sposób, aby połączyć miłość do kawy i ciast? Wątpimy! Weź swoje ulubione filiżanki na kawę, bo ten tort cappuccino to prawdziwy majstersztyk.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 3 łyżki mąki tortowej
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki octu
  • Biszkopt czekoladowy:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 4 płaskie łyżki mąki tortowej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 saszetka czekolady w proszku (25 g)
  • Masa śmietankowa:
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1/2 l mleka
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 3/4 kostki masła
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • spirytus do smaku
  • Masa cappuccino:
    • 1 budyń śmietankowy (duży)
    • ¾ l mleka
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 1,5 kostki masła
    • 6 łyżek sypkiego cappuccino
    • 3 łyżki cukru pudru
  • Do dekoracji tortu:
    • 1 budyń śmietankowy
    • ½ l mleka
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1 1/3 kostki masła
    • 2-3 łyżki mleka w proszku
    • cukrowe perełki
    • literki czekoladowe
    • cukrowe róże
    • wiórki kokosowe do obsypania boków
  • Poncz do nasączenia biszkoptów:
    • ½ szkl. przegotowanej zimnej wody
    • 4 łyżki syropu barmańskiego amaretto
    • 2 łyżeczki cukru kryształu
    • sok z ¼ cytryny

Tort z masą cappuccino – jak zrobić?

  1. 1.
    BISZKOPT JASNY – Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wlać ocet. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
  2. 2.
    BISZKOPT CZEKOLADOWY – Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wsypać czekoladę w proszku, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
  3. 3.
    MASA ŚMIETANKOWA – z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce cukru pudru, a następnie porcjami zimny budyń. Dodać kilka kropli spirytusu do smaku. Wymieszać.
  4. 4.
    MASA CAPPUCCINO – z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder. Ciągle ucierając dodawać zimny budyń, a potem cappuccino w proszku. Ucierać aż składniki dobrze się połączą.
  5. 5.
    MASA DO DEKORACJI – ugotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie zimny budyń. Na koniec dodać 2-3 łyżki mleka w proszku i dobrze utrzeć. Tak przygotowaną masą udekorować tort.
  6. 6.
    Przełożenie tortu:
    Biszkopt jasny – ½ masy cappuccino- biszkopt czekoladowy – masa śmietankowa – biszkopt czekoladowy – ½ masy cappuccino – biszkopt jasny

    Przed wyłożeniem masy każdy blat biszkoptu nasączać ponczem.
    Tort udekorować wedle uznania.

Tort z masą cappuccino – dodatkowe informacje

Przed udekorowaniem tortu najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce.

Przepis na róże cukrowe: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/roze-cukrowe-3


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z masą budyniową
Następny przepis: Tort z nutellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode