Tort z masą cappuccino
Niezależnie od okazji, Tort z masą cappuccino to pyszna opcja dla miłośników kawy i deserów. Ta świąteczna, ale zarazem elegancka kreacja, łączy w sobie łagodne nuty cappuccino i bogaty smak serka mascarpone, co tworzy niezapomniane połączenie smaków. Ten przysmak kawowy jest idealny do popołudniowej przerwy na kawę lub jako wyrafinowane zakończenie wieczornego posiłku. Przygotowanie tortu z masą cappuccino jest proste i przynosi dużo satysfakcji, a efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Czy jest lepszy sposób, aby połączyć miłość do kawy i ciast? Wątpimy! Weź swoje ulubione filiżanki na kawę, bo ten tort cappuccino to prawdziwy majstersztyk.
admin
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki mąki tortowej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki octu
- Biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 4 płaskie łyżki mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka czekolady w proszku (25 g)
- Masa śmietankowa:
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 3/4 kostki masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- spirytus do smaku
- Masa cappuccino:
- 1 budyń śmietankowy (duży)
- ¾ l mleka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1,5 kostki masła
- 6 łyżek sypkiego cappuccino
- 3 łyżki cukru pudru
- Do dekoracji tortu:
- 1 budyń śmietankowy
- ½ l mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 1/3 kostki masła
- 2-3 łyżki mleka w proszku
- cukrowe perełki
- literki czekoladowe
- cukrowe róże
- wiórki kokosowe do obsypania boków
- Poncz do nasączenia biszkoptów:
- ½ szkl. przegotowanej zimnej wody
- 4 łyżki syropu barmańskiego amaretto
- 2 łyżeczki cukru kryształu
- sok z ¼ cytryny
Tort z masą cappuccino – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT JASNY – Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wlać ocet. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić. -
2.
BISZKOPT CZEKOLADOWY – Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wsypać czekoladę w proszku, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić. -
3.
MASA ŚMIETANKOWA – z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce cukru pudru, a następnie porcjami zimny budyń. Dodać kilka kropli spirytusu do smaku. Wymieszać. -
4.
MASA CAPPUCCINO – z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder. Ciągle ucierając dodawać zimny budyń, a potem cappuccino w proszku. Ucierać aż składniki dobrze się połączą. -
5.
MASA DO DEKORACJI – ugotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie zimny budyń. Na koniec dodać 2-3 łyżki mleka w proszku i dobrze utrzeć. Tak przygotowaną masą udekorować tort. -
6.
Przełożenie tortu:
Biszkopt jasny – ½ masy cappuccino- biszkopt czekoladowy – masa śmietankowa – biszkopt czekoladowy – ½ masy cappuccino – biszkopt jasny
Przed wyłożeniem masy każdy blat biszkoptu nasączać ponczem.
Tort udekorować wedle uznania.
Tort z masą cappuccino – dodatkowe informacje
Przed udekorowaniem tortu najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce.
Przepis na róże cukrowe: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/roze-cukrowe-3