Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady to ideał delikatności i zrównoważonych smaków. Ten elegancki deser zaskoczy swoją kremową konsystencją i subtelnym, słodkim smakiem. To kwintesencja różnorodności składników, gdzie krem pistacjowy doskonale harmonizuje z gładkością białej czekolady. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Egzotyczne pistacje nadają tętniący życiem smak, który idealnie kontrastuje z delikatnoścą białej czekolady. Wszystko to łączy się w niepowtarzalną kompozycję, która sprawi, że tort stanie się hitem każdej domowej imprezy. Przepis na ten fenomenalny deser to symfonia smaku, której nie można przeoczyć.

Składniki:

  • Ciasto:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Krem pistacjowy:
    -300 g pistacji niesolonych (naturalnych, zamawiałam na allegro)
    -100 g białej czekolady, drobno posiekanej
    -120 ml śmietany 36%
    -50 g cukru pudru
    -100 ml śmietany 30%
  • Krem z białej czekolady (należy przygotować go dzień wcześniej):
    -300 ml śmietany 36%
    -250 g białej czekolady, drobno posiekanej

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
  2. 2.
    Krem pistacjowy:
    Pistacje zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej.Śmietanę 36% podgrzać na małym ogniu do wrzenia,zestawić.Dodać czekoladę,odstawić na 2 minuty.Po tym czasie wymieszać.Mąkę pistacjową i czekoladę zmiksować do otrzymania gęstej masy.Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem.Dodać do pistacji,odstawić.
  3. 3.
    Krem z białej czekolady:
    Śmietanę podgrzać do wrzenia,zestawić.Dodać czekoladę odstawić na 2 minuty.Po tym czasie wymieszać.Włożyć na noc do lodówki.
  4. 4.
    Wykonanie:
    Na pierwszy blat wyłożyć krem pistacjowy przykryć drugim blatem.Na drugi blat wyłożyć krem z białej czekolady przykryć trzecim blatem ciasta.Dowolnie udekorować.

Słowa kluczowe: tort pistacjowy przepis, krem pistacjowy do tortu

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady – dodatkowe informacje

Biszkopt można nasączyć alkoholem.

Krem pistacjowy jest stabilniejszy, dlatego powinien znaleźć się na dole tortu. Ja oczywiście pomyliłam kolejność 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem
Następny przepis: Tort z kremem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode