Tort z kremem truskawkowym

Tort z kremem truskawkowym

Uwielbiasz słodkości i jednocześnie adorujesz truskawki? Nasz przepis na tort z kremem truskawkowym może być dla Ciebie idealny. To wyśmienite, słodkie danie, które podbije serca nie tylko miłośników owoców. Zwłaszcza teraz, kiedy truskawki są w sezonie, warto wykorzystać je do przygotowania deseru. W naszym przepisie znajdziesz instrukcje, jak zrobić krem truskawkowy do tortu. Jest on jednolity, aksamitny, pełen smaku i cudownie pachnie świeżymi owocami. Odkryj tajniki wypieków i ciesz się pysznym tortem z kremem truskawkowym razem z bliskimi!

Składniki:

  • Biszkopt w kształcie serca (22*22cm)
  • 6 jajek
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Krem truskawkowy:
  • 250 g truskawek
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 130 g cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • Krem śmietanowy:
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Świeże truskawki do dekoracji
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • Czerwony barwnik

Tort z kremem truskawkowym – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 4 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
  2. Krem truskawkowy:
    Żelatynę zalewamy w zimnej wodzie, mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki oraz myjemy je pod bieżącą wodą. Blendujemy je na gładkie puree, przelewamy do garnka. Gotujemy przez kilka minut z cukrem pudrem (często mieszamy). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z serkiem mascarpone. Stopniowo wlewamy mus truskawkowy. Mieszamy łyżką do połączenia się owoców ze śmietanką.
  3. Krem śmietanowy:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixów oraz cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach, aż połączy się ze śmietanką. Do osobnej miseczki odkładamy 4 łyżki śmietanki. Mieszamy ją z odrobiną czerwonego barwnika.
  4. Złożenie ciasta:
    W rancie od foremki układamy pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy go połową kremu truskawkowego, przykrywamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietanowy (proporcjonalnie do grubości wyłożonego kremu truskawkowego), trzeci biszkopt, resztę kremu truskawkowego, kolejny biszkopt i następną warstwę kremu śmietanowego. Resztą kremu śmietanowego tynkujemy boki tortu. Na wierzchu układamy pokrojone świeże truskawki. Dół tortu oraz bok z truskawkami dekorujemy szprycą cukierniczą odłożoną i zabarwioną na czerwono śmietanką. Drugą stronę tortu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietanki (oczywiście wylewamy przestudzoną).
  5. Uwaga: Tort jest dość wysoki i podczas składania zabraknie nam rantu. Pomóc możemy sobie złożonym papierem do pieczenia wciśniętym pomiędzy ciasto a foremkę. W ten sposób równomiernie rozsmarujemy krem.
    Przed otynkowanie boków tortu chłodzimy go przez godzinę- dwie w lodówce.
    Aby równomiernie wygładzić boki tortu przed każdym wygładzeniem szpatułkę wkładamy do wrzątku i wycieramy do sucha.

Porady – dodatkowe informacje

Uwaga: Tort jest dość wysoki i podczas składania zabraknie nam rantu. Pomóc możemy sobie złożonym papierem do pieczenia wciśniętym pomiędzy ciasto a foremkę. W ten sposób równomiernie rozsmarujemy krem.

Przed otyńkowaniem boków tortu chłodzimy go przez godzinę-dwie w lodówce.

Aby równomiernie wygładzić boki tortu przed każdym wygładzeniem szpatułkę wkładamy do wrzątku i wycieramy do sucha.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady
Następny przepis: Tort z masą budyniową i kryształkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode