Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem

Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem

Zapraszamy do odkrywania słodkiego świata ciast domowej roboty, dziś, z okazji specjalnej okazji, proponujemy nietypowy tort o egzotycznym smaku. Nasz wyjątkowy tort z kremem daktylowym będzie pachnący ajerkoniakiem i silną kawą, która podkręci smak delikatnej, wilgotnej biszkoptowej bazy. Starannie dobrany zestaw składników sprawi, że ciasto będzie nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Proponowane poncz do nasączenia biszkoptu doda bazy naszemu tortowi niepowtarzalnej głębi smaku. Będzie to idealny sposób na zakończenie rodzinnej uroczystości czy weekendowego spotkania przy kawie.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 140g mąki tortowej
  • 50g maki ziemniaczanej
  • 7 jaj
  • 150g cukru (można zastąpić ksylitolem, dla wersji bezcukrowej)
  • Krem:
  • 500g serka mascarpone
  • 250g świeżych daktyli. Mogą być suszone, ale najpierw trzeba je wcześniej namoczyć.
  • Poncz:
  • 200ml mocnej kawy z ekspresu lub espresso
  • 3 kieliszki ajerkoniaku dobrej jakości
  • Dekoracja (niekoniecznie):
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • folia bąbelkowa- pasek wysokości tortu już przełożonego kremem i długości takiej, aby owinąć tort dookoła

Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem – jak zrobić?

  1. Rozgrzej piekarnik do 170C- termoobieg.
  2. Biszkopt:
    • Wymieszaj ze sobą mąki.
    • Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno- nie za długo!
    • Po ok. 3 min dodaj cukier, stopniowo po 1 łyżce, ciągle miksu, na niskich obrotrach.
    • Dodaj po 1 żółtku i dalej miksuj powoli, na niskich obrotach ok. 1 min.
    • Wsyp przesiane mąki do masy, i bardzo delikatnie mieszaj lub miksuj na najniższych obrotach i króciutko.
    • Przelej do okrągłej blachy i piecz nie dłużej niż 35 min w 170C
    • Po upieczeniu odwróć blaszkę i zrzuć ją z ok. 30cm, aby pozbyć się powietrza.
    • Biszkopt wystudź i przekrój na dwie części poziomo (3blaty).
  3. Poncz:
    • Zaparz kawę z ekspresu, lub espresso ok szklanka, zostaw do ostudzenia.
    • Do zimnej kawy wlej ok. 3 kieliszki ajerkoniaku, może być więcej wg. uznania.
  4. Krem:
    • Jeśli masz świeże daktyle, to obierz je, wyjmij pestkę i przełóż do naczynia w którym będziesz je blendować. Jeśli masz suszone to koniecznie na ok. 10 min zalej je wrzątkiem, aż zmiękną i również przygotuj do zblendowania.
    • Daktyle zblenduj na gładką masę.
    • W dużej misce lub misy od miksera, wrzuć 500g serka mascarpone, dodaj zblendowane daktyle i zmiksuj na puszysty krem. Możesz również do kremu dodać trochę soku z cytryny lub pół kieliszka ajerkoniaku.
  5. Wykończenie tortu:
    • Pierwszy blat nasącz ponczem, nałóż krem, przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz łyżką lub pędzelkiem ponczem i nałóż krem, przykryj trzecim blatem, nasącz ponczem i nałóż równiutko krem ( wierzch tortu, musi być starannie) Jeżeli nie ozdabiasz boku czekoladową falbaną to wysmaruj jeszcze starannie kremem bok tortu.
  6. Czekoladowa falbana z folią bąbelkową:
    • Będzie konieczność zrobienia na chwilę miejsca na tort w zamrażarce.
    • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali, uważając, aby nie przypalić. Przygotowaną na wymiar tortu folię bąbelkową posmaruj dokładnie czekoladą i przyłóż do tortu. Uwaga: folia może się ślizgać, więc należy to zrobić możliwie szybko i od razu włożyć do zamrażarki na ok. 10 min. Po tym czasie tort przełóż do lodówki, przed podaniem ozdób wg. uznania.

xxxx – dodatkowe informacje

Biszkopt można zrobić bez cukru, wystarczy zamienić cukier np. ksylitolem. Do kremu nie dodajemy w ogóle cukru, daktyle wystarczą, aby dodać słodyczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z kremem Milky Way
Następny przepis: tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode