Tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami z nutką grzańca i pomarańczy

Tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami z nutką grzańca i pomarańczy

To smakowite, przytulne danie na chłodne wieczory lub uroczyste okazje – tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami, z nutką grzańca i pomarańczy. Kombinuje to bogactwo smaków w jednym eleganckim deserze. Słodkość suszonych śliwek doskonale komponuje się z aromatem kremu piernikowego, drzewnych tonów grzańca i odświeżającej, delikatnej kwasowości pomarańczy. To wyjątkowe połączenie składników, które nie tylko zaspokoi podniebienia miłośników słodkości, ale także dostarczy niepowtarzalnej, zimowej atmosfery w sercu domu. Przygotuj się na prawdziwe kulinarnym rozkosze, które z pewnością przyniesie ci ten wyjątkowy przepis na tort.

Składniki:

  • na formę o średnicy 18 cm
  • Biszkopt:
  • 1) 3 jajka
  • 2) 3 – 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3) 100 g cukru
  • 4) 90 g mąki pszennej
  • 5) 30 g mąki ziemniaczanej
  • 6) szczypta soli
  • Orange curd
  • 1) 2 jajka
  • 2) 1 żółtko
  • 3) 80 g masła
  • 4) 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 5) 60 g cukru
  • 6) 120 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • 7) skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
  • 8) łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, gdyby krem wyszedł za rzadki)
  • Krem piernikowy z suszonymi śliwkami
  • 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru)
  • 2) 10 suszonych śliwek
  • 3) 100 g miękkiego masła
  • 4) 270 g mascarpone
  • 5) ¼ szkl mleka w proszku
  • 6) łyżka cukru pudru
  • 7) 250 ml herbaty o smaku grzańca (do namoczenia śliwek)
  • Krem o smaku grzańca
  • 1) 250 g mascarpone
  • 2) 150 g śmietany 36%
  • 3) 4 łyżeczki przyprawy do grzańca
  • Krem do obłożenia tortu
  • 1) 150 g miękkiego masła
  • 2) 250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 3) 50 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1) powidła śliwkowe
  • 2) ok. 250 ml herbaty o smaku grzańca
  • Szyszki do dekoracji:
  • 1) masa cukrowa
  • 2) płatki czekoladowe typu chocapic

Tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami z nutką grzańca i pomarańczy – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt

    1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z przyprawą do pierników przesiewamy przez sitko.
    2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie ubijania, gdy białka będą już trochę ubite dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy ją z pianą (można również miksować na najwolniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników).
    3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 40 cm i odstawiamy do ostudzenia.
  2. 2.

    Orange curd

    1. W garnuszku mieszamy jajka, żółtko, cukier i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą kuchenną, po chwili dodajemy masło i w dalszym ciągu mieszając podgrzewamy przez około 20 minut aż krem stanie się gęsty (składniki można też włożyć do metalowej lub szklanej miseczki, ułożyć ją na garnku z gorącą wodą i podgrzewać na parze). Gdyby curd wyszedł za rzadki możemy dodać do niego 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy curd będzie już gotowy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Jeśli w kremie powstaną grudki możemy przecedzić go przez sitko.
  3. 3.

    Krem piernikowy z suszonymi śliwkami

    1. Śliwki zalewamy gorącą herbatą o smaku grzańca i odstawiamy na 10 minut. Następnie osączamy je na siteczku i kroimy w kosteczkę.
    2. Mleko w proszku i cukier puder przesiewamy przez sitko.
    3. Masło ucieramy aż stanie się puszyste i białe. Następnie dodajemy do niego mascarpone oraz przesiane mleko w proszku i cukier puder i miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy zmielone pierniczki oraz pokrojone śliwki i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
  4. 4.

    Krem o smaku grzańca

    1. Kilka łyżek śmietanki wlewamy do kubeczka i dodajemy do niej przyprawę do grzańca i mieszamy aż cukier zawarty w przyprawie rozpuści się.
    2. W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone, śmietanę z przyprawą do grzańca oraz pozostałą śmietanę i ubijamy aż powstanie krem (Przyprawa do grzańca zwykle zawiera cukier, dlatego nie ma potrzeby dodawania cukru pudru, chyba że chcemy aby krem był jeszcze słodszy).
  5. 5.

    Składanie tortu

    1. Biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Pierwszy blat delikatnie nasączamy herbatą o smaku grzańca, smarujemy powidłami śliwkowymi i nakładamy krem piernikowy. Przykrywamy kolejnym blatem, który też nasączamy i smarujemy go orange curdem i wykładamy krem o smaku grzańca. Na wierzch układamy ostatni blat, który również nasączamy herbatą o smaku grzańca. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  6. 6.

    Przygotowujemy krem do obłożenia tortu

    1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego mascarpone i miksujemy do połączenia składników aż otrzymamy gładki krem.
    2. Tort wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na pół godziny, żeby nieco ogrzał się, a następnie smarujemy kremem do obłożenia i dekorujemy.
  7. 7.

    Przygotowujemy szyszki do dekoracji

    1. Z masy cukrowej formujemy stożki i od góry rzędami wbijamy płatki czekoladowe. Tak uformowane szyszki układamy na torcie i posypujemy je cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

* szklanka ma pojemność 250 ml * gdyby orange curd zwarzył się (tłuszcz oddzieli się od masy), wtedy należy zmiksować go blenderem aż uzyskamy jednolitą masę


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort piętrowy na wyjątkowe okazje
Następny przepis: Tort piętrowy - Po Schodkach Do Ogrodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode