Tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami z nutką grzańca i pomarańczy
To smakowite, przytulne danie na chłodne wieczory lub uroczyste okazje – tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami, z nutką grzańca i pomarańczy. Kombinuje to bogactwo smaków w jednym eleganckim deserze. Słodkość suszonych śliwek doskonale komponuje się z aromatem kremu piernikowego, drzewnych tonów grzańca i odświeżającej, delikatnej kwasowości pomarańczy. To wyjątkowe połączenie składników, które nie tylko zaspokoi podniebienia miłośników słodkości, ale także dostarczy niepowtarzalnej, zimowej atmosfery w sercu domu. Przygotuj się na prawdziwe kulinarnym rozkosze, które z pewnością przyniesie ci ten wyjątkowy przepis na tort.
admin
Składniki:
- na formę o średnicy 18 cm
- Biszkopt:
- 1) 3 jajka
- 2) 3 – 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3) 100 g cukru
- 4) 90 g mąki pszennej
- 5) 30 g mąki ziemniaczanej
- 6) szczypta soli
- Orange curd
- 1) 2 jajka
- 2) 1 żółtko
- 3) 80 g masła
- 4) 3 łyżeczki soku z cytryny
- 5) 60 g cukru
- 6) 120 ml soku ze świeżych pomarańczy
- 7) skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
- 8) łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, gdyby krem wyszedł za rzadki)
- Krem piernikowy z suszonymi śliwkami
- 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru)
- 2) 10 suszonych śliwek
- 3) 100 g miękkiego masła
- 4) 270 g mascarpone
- 5) ¼ szkl mleka w proszku
- 6) łyżka cukru pudru
- 7) 250 ml herbaty o smaku grzańca (do namoczenia śliwek)
- Krem o smaku grzańca
- 1) 250 g mascarpone
- 2) 150 g śmietany 36%
- 3) 4 łyżeczki przyprawy do grzańca
- Krem do obłożenia tortu
- 1) 150 g miękkiego masła
- 2) 250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 3) 50 g cukru pudru
- Dodatkowo:
- 1) powidła śliwkowe
- 2) ok. 250 ml herbaty o smaku grzańca
- Szyszki do dekoracji:
- 1) masa cukrowa
- 2) płatki czekoladowe typu chocapic
Tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami z nutką grzańca i pomarańczy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z przyprawą do pierników przesiewamy przez sitko.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie ubijania, gdy białka będą już trochę ubite dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy ją z pianą (można również miksować na najwolniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników).
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 40 cm i odstawiamy do ostudzenia.
-
2.
Orange curd
- W garnuszku mieszamy jajka, żółtko, cukier i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą kuchenną, po chwili dodajemy masło i w dalszym ciągu mieszając podgrzewamy przez około 20 minut aż krem stanie się gęsty (składniki można też włożyć do metalowej lub szklanej miseczki, ułożyć ją na garnku z gorącą wodą i podgrzewać na parze). Gdyby curd wyszedł za rzadki możemy dodać do niego 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy curd będzie już gotowy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Jeśli w kremie powstaną grudki możemy przecedzić go przez sitko.
-
3.
Krem piernikowy z suszonymi śliwkami
- Śliwki zalewamy gorącą herbatą o smaku grzańca i odstawiamy na 10 minut. Następnie osączamy je na siteczku i kroimy w kosteczkę.
- Mleko w proszku i cukier puder przesiewamy przez sitko.
- Masło ucieramy aż stanie się puszyste i białe. Następnie dodajemy do niego mascarpone oraz przesiane mleko w proszku i cukier puder i miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy zmielone pierniczki oraz pokrojone śliwki i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
-
4.
Krem o smaku grzańca
- Kilka łyżek śmietanki wlewamy do kubeczka i dodajemy do niej przyprawę do grzańca i mieszamy aż cukier zawarty w przyprawie rozpuści się.
- W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone, śmietanę z przyprawą do grzańca oraz pozostałą śmietanę i ubijamy aż powstanie krem (Przyprawa do grzańca zwykle zawiera cukier, dlatego nie ma potrzeby dodawania cukru pudru, chyba że chcemy aby krem był jeszcze słodszy).
-
5.
Składanie tortu
- Biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Pierwszy blat delikatnie nasączamy herbatą o smaku grzańca, smarujemy powidłami śliwkowymi i nakładamy krem piernikowy. Przykrywamy kolejnym blatem, który też nasączamy i smarujemy go orange curdem i wykładamy krem o smaku grzańca. Na wierzch układamy ostatni blat, który również nasączamy herbatą o smaku grzańca. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
-
6.
Przygotowujemy krem do obłożenia tortu
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego mascarpone i miksujemy do połączenia składników aż otrzymamy gładki krem.
- Tort wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na pół godziny, żeby nieco ogrzał się, a następnie smarujemy kremem do obłożenia i dekorujemy.
-
7.
Przygotowujemy szyszki do dekoracji
- Z masy cukrowej formujemy stożki i od góry rzędami wbijamy płatki czekoladowe. Tak uformowane szyszki układamy na torcie i posypujemy je cukrem pudrem.
Porady – dodatkowe informacje
* szklanka ma pojemność 250 ml * gdyby orange curd zwarzył się (tłuszcz oddzieli się od masy), wtedy należy zmiksować go blenderem aż uzyskamy jednolitą masę
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort piętrowy na wyjątkowe okazje
Następny przepis: Tort piętrowy - Po Schodkach Do Ogrodu