Tort piętrowy na wyjątkowe okazje

Tort piętrowy na wyjątkowe okazje

Przekształć każde święto w wyjątkowe wydarzenie, tworząc swój własny tort piętrowy na wyjątkowe okazje. Zasługuje na swoją nazwę, ten przepis zabiera tradycyjny tort urodzinowy na wyższy poziom, zamieniając go w prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Z bitą śmietaną, mnóstwem warstw i różnorodnością smaków, ten tort będzie gwiazdą każdego przyjęcia! Niezależnie od tego, czy jest to tort dwupiętrowy, czy trzypiętrowy, nasz przepis pomoże Ci przygotować idealne słodkości na wszelkie okazje. Dodatkowo znajdziesz tu wskazówki, jak zrobić tort piętrowy bez stelaża – dla tych, którzy lubią wyzwania!

Składniki:

  • Tort dolny fi 23cm:
  • Biszkopt:
  • 5 białek
  • 170g cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 200g mąki tortowej typ 500
  • Warstwa malinowa pralina (gotowa ze sklepu cukierniczego)
  • Krem biała czekolada:
  • 240g białej czekolady
  • 170ml śmietanki 36%
  • 200g schłodzonego mascarpone
  • Mus malinowy:
  • 350g malin (świeże lub mrożone)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny+ zimna woda do jej zalania tyle, żeby przykryć
  • 300ml śmietanki 36%
  • Tort górny fi 16cm:
  • Spód brownie:
  • 75g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 55g mąki tortowej typ 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
  • Biszkopt:
  • 4 białka
  • 165g cukru
  • 190g mąki tortowej typ 500
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • Frużelina wiśniowa (fi 14cm):
  • 200g wiśni mrożonych lub ze słoika ale odsączyć
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny+ zimna woda do zalania tyle żeby przykryć
  • Krem biała czekolada:
  • 150g białej czekolady
  • 100ml śmietanki 36%
  • 180g mascarpone schłodzonego
  • Mus borówkowy:
  • 200g borówek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny+ zimna woda do zalania tyle żeby przykryć
  • 150ml śmietanki 36% schłodzonej
  • Tynk: 2 porcje, każda osobno, żeby dobrze utrzeć masło, a to co zostało dałam na rozetki.
  • 400g masła w temp. pokojowej
  • 140g mleka w proszku
  • 120g cukru
  • 100ml mleka
  • Dekoracje:
  • Rozetki: to co zostało z tynku+ barwnik w żelu różowy
  • Perełki do dekoracji
  • Srebrny pyłek jadalny

Tort piętrowy na wyjątkowe okazje – jak zrobić?

  1. 1.
    Spód brownie: masło rozpuścić z czekoladą, przestudzić. W osobnej misce wymieszać jajka z cukrem, dodać masę czekoladową i wymieszać całość do połączenia się składników. Dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Masę wylać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w 160 stopniach Celsjusza (góra-dół). Ciasto może być wilgotne, ale po wbiciu patyczka nie może być na nim surowego ciasta. Po upieczeniu wystudzić.
  2. 2.
    Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min. W miseczce wymieszać żółtka z olejem. Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony wlać wolnym strumieniem wymieszane żółtka z olejem i ubinać tylko do połączenia się składników. W dwóch turach przesiać mąkę do misy z jajkami i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać całą masę. Dobrze wymieszane ciasto przelać do rantu wyłożonego tylko na spodzie papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160° góra – dół. Biszkopt piec do tzw. suchego patyka około 45 – 50 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Przeciąć na 2 blaty.
  3. 3.
    Krem: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić na sztywny krem z mascarpone. Podzielić na 3 części. Nakładając krem na tort dołożyć owoce.
  4. 4.
    Frużelina: wiśnie i połowę soku ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier i wymieszać, zagotować. W szklance wymieszać mąkę z wodą, wolnym strumieniem wlać do gotujących się wiśni, mieszać do zgęstnienia, gotować 1 min. Wystudzić.
  5. 5.
    Mus borówkowy: Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Owoce zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sitko. Ponownie przelać je do garnka, zagotować, wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Masę wystudzić do temp. pokojowej, ale nie dać jej stężeć. Śmietankę ubić na prawie sztywno, dodać kilka łyżek do masy owocowej, wymieszać. Przelać całość do misy ze śmietanką i wymieszać na jednolity krem
  6. 6.
    Biszkopt do kremu z dolnego piętra zrobić w ten sam sposób. Tak samo mus owocowy (borówki zamieniamy na maliny, dopasowujemy proporcje, krem z białej czekolady jak wyżej).
  7. 7.
    Składanie tortu: mały tort: na podkład położyć spód brownie, nałożyć 1/2 części kremu. Nałożyć frużelinę, przykryć resztą części kremu. Położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Nałożyć krem, włożyć w środek owoce i przykryć resztą kremu. Nałożyć kolejny blat biszkoptu. Nasączyć i wyłożyć mus borówkowy. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Tort włożyć na noc do lodówki.
  8. 8.
    Tynk: masło ubić na jasny puch. Stopniowo wlewać mleko skondensowane i ubijać do połączenia. Zabarwić barwnikiem spożywczym. Tynk nakładać najpierw cienką warstwą i wyrównać. Włożyć do lodówki na godzinę. Nałożyć drugą warstwę tynku nieco grubszą. Wyrównać. Torty schłodzić w lodówce. W środek dolnego piętra wbić wsporniki. Nałożyć mniejszy tort. Na łączeniu dodać perełki cukrowe. Tort schłodzić w lodówce.
  9. 9.
    Resztę kremu podzielić na ilość kolorów. Każdy zabarwić osobno i wybrać różne tylki do dekoracji. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych i wyciskać kształt sukni. Dołożyć topper. Tort schłodzić w lodówce.

Porady – dodatkowe informacje

Prace nad tortem piętrowym na wyjątkowe okazje warto podzielić na kilka dni. Dzięki temu będzie można skupić się na każdej warstwie tortu i uniknąć pośpiechu. Torty piętrowe na urodziny są idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy zachwycić gości swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Istnieje wiele przepisów na torty piętrowe, które można łatwo znaleźć w internecie. Ważne jest jednak wybranie sprawdzonych przepisów, które gwarantują idealną konsystencję i smak tortu. Tort piętrowy z bitą śmietaną to jedno z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych dań na różne okazje. Jeśli nie posiadasz stelaża do tortu, nie martw się – istnieją sprawdzone metody, jak zrobić tort piętrowy bez stelaża. Niektóre torty mogą składać się z trzech pięter, co dodaje im elegancji i efektowności. Tort trzypiętrowy to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Dla osób, które nie są fanami tortów piętrowych, idealnym rozwiązaniem może być tort warstwowy. To smaczna alternatywa dla tradycyjnego tortu piętrowego. Niezależnie od okazji, tort piętrowy urodzinowy zawsze będzie hitem każdej imprezy. Jak zrobić tort piętrowy? Jedyne, czego potrzebujesz, to odpowiednie przepisy i trochę cierpliwości. Torty dwupiętrowe to kolejna wersja tortów piętrowych, która jest często spotykana na różnego rodzaju przyjęciach. Jeśli marzysz o zrobieniu niezwykłego tortu na wyjątkową okazję, tort piętrowy z pewnością spełni Twoje oczekiwania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym
Następny przepis: Tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami z nutką grzańca i pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode