Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym

Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym

Pełen aromatu i smaku Tort Piernikowy z Kremem Budyń-Serowy to doskonały deser na specjalne okazje. Piernik to tradycyjne ciasto, które od wieków cieszy się popularnością wśród smakoszy. Przepis ten zaskakuje połączeniem jego charakterystycznego smaku z kremem budyniowo – serowym, stanowiącym idealne uzupełnienie korzennych nut. Krem, dzięki wykorzystaniu sera, nabiera aksamitnej konsystencji i delikatności, jednocześnie zdobądź wprowadzając nutę świeżości do ciasta. Tort Piernikowy z Kremem Budyń-Serowy to propozycja dla osób ceniących klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Przygotowanie tego tortu to prawdziwa kulinarna podróż, która dostarczy ogromnej satysfakcji każdemu miłośnikowi gotowania.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
  • Ciasto biszkoptowo piernikowe:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Krem serowo – budyniowy:
  • 500ml mleka
  • 250g białego sera półtłustego
  • 150g masła lub margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Słoiczek dżemu brzoskwiniowego – może być również porzeczkowy lub powidła śliwkowe
  • Krem maślany:
  • 150g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Masa cukrowa:
  • 400g cukru pudru
  • 50g glukozy w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody

Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym – jak zrobić?

  1. Ciasto biszkoptowo piernikowe: Mąki, kakao, sodę , proszek i przyprawę do piernika przesiać razem przez sitko. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku. Na koniec wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, piec ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 3 części.
  2. Krem serowo – budyniowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  3. Krem maślany: Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem.
  4. Masa cukrowa: Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje dodać glukozę, cały czas mieszając delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno tego zagotować! Delikatnie schłodzić. Ciepły lecz nie gorący roztwór przełożyć do miski, dodać połowę cukru, zmiksować, następnie stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas miksując. Gdy masa stanie się gęsta można zacząć wyrabiać ją ręką, do powstania konsystencji elastycznej plasteliny. Rozwałkowywać na blacie, dość obficie podsypanym cukrem pudrem. Gotową masę przełożyć na tort, wygładzić czystą ściereczką. Odciąć niepotrzebne fragmenty. Pozostałą masę cukrową można wykorzystać do zrobienia drobnych dekoracji lub szczelnie owinąć w folię i przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.
  5. Przełożenie:
    Pierwszy krążek biszkoptu posmarować dżemem, nałożyć na niego połowę kremu serowego. Ponownie krążek posmarowany dżemem i reszta kremu serowego. Ostatni blat posmarować dżemem, nałożyć na krem stroną z dżemem. Cały tort posmarować kremem maślanym, a tuż przed nałożeniem masy cukrowej delikatnie posmarować lub skropić go wodą. Ten zabieg pozwoli utrzymać masę cukrową na swoim miejscu.

Tort piernikowy z kremem budyniowo – serowym – Dodatkowe informacje

Porada: masę cukrową po rozwałkowaniu należy szybko przełożyć na tort, bo dość szybko wysycha.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort piernikowy z masą grysikową
Następny przepis: Tort piętrowy na wyjątkowe okazje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode