Tort piętrowy - Po Schodkach Do Ogrodu

Tort piętrowy – Po Schodkach Do Ogrodu

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na Tort Piętrowy – Po Schodkach Do Ogrodu. Ten efektowny deser to kombinacja smaku i wyrafinowanej estetyki, która z całą pewnością zaskoczy i oczaruje Twoich gości. Składniki zostały starannie dobrane, by zapewnić wyjątkowy smak, a piętrowa konstrukcja sprawia, że każdy kęs jest unikalnym doświadczeniem. Idealny dla tych, którzy poszukują czegoś więcej niż zwykły tort. Dodatkowo dowiesz się, jak prawidłowo pokroić tort piętrowy, aby każdy gość mógł cieszyć się równomiernym kawałkiem tego majstersztyku.

Składniki:

  • Biszkopt 1:
    • 4 jajka
    • 4 łyżki mąki
    • 4 łyżki cukru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • tortownica duża (średnica 24 cm)
  • Biszkopt 2:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki mąki
    • niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • tortownica mała (średnica 8 cm)
  • Masa śmietanowa:
    • 2 litry gęstej śmietany
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 5 łyżek żelatyny
    • 1 galaretka zielona
    • 1 galaretka czerwona
    • 1 galaretka żółta
    • 1 galaretka pomarańczowa
  • Dekoracja:
    • 1 margaryna
    • 2 budynie waniliowe
    • 1 cukier waniliowy
    • 8 łyżek cukru
    • 4 szkl. mleka
    • tabliczka czekolady
    • puszka brzoskwiń
    • 2-3 kiwi
    • 2 jabłka
    • winogrona ciemne
    • worek cukierniczy
    • ewentualnie 1 galaretka cytrynowa

Tort piętrowy – jak pokroić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Upiec dwa biszkopty w małej i dużej tortownicy.

  2. 2.

    Galaretkę zieloną rozpuścić w ilości wody takiej , jak podano na opakowaniu. Tak samo postąpić z galaretką żółtą i czerwoną. Każdą galaretkę osobno przelać do płaskich naczyń i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia . Pomarańczową galaretkę i pięć łyżek żelatyny rozpuścić w jednej szklance wody. Odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć .

  3. 3.

    Śmietanę delikatnie zmiksować na małych obrotach z cukrem pudrem. Można dodać go więcej niż podałam. Do masy śmietanowej dodać tężejącą galaretkę w raz z rozpuszczoną żelatyną . Miksować krótko na małych obrotach . Galaretkę zieloną , żółtą i czerwoną po całkowitym ich zastygnięciu pokroić w kostkę. Pozostawić kilka kostek z każdego rodzaju do ozdobienia tortu, pozostałe wsypać do masy śmietanowej i wymieszać delikatnie łyżką. Do tortownicy dużej wlać część masy śmietanowej z galaretkami, tą samą czynność powtórzyć z tortownicą małą. Obie odstawić do zastygnięcia w lodówce na okł. 30-60 min.

  4. 4.

    W tym czasie zagotować budyń (4szkl. mleka 8 łyżek cukru, cukier waniliowy i dwa opakowania budyniu waniliowego) i pozostawić do ostygnięcia. Margarynę ucierać mikserem 10 do 15 min . Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ciągle miksując. Niewielką część masy odłożyć do dekoracji a pozostała część posłuży do posmarowania tortu.Masę budyniową odstawić do lodówki.

  5. 5.

    Obie tortownice wyciągnąć z lodówki. Zawartość dużej tortownicy wyciągnąć na paterę na której tort będzie podawany gościom. Następnie zawartość małej tortownicy umieścić na górze masy z tortownicy dużej ( w kolejności od spodu: biszkopt z tortownicy dużej+masa z tortownicy dużej+biszkopt z tortownicy małej+masa z tortownicy małej). Tak przygotowane piętra tortu posmarować w całości masą budyniową, dokładnie wygładzić . Najniższe piętro tortu obsypać pokrojoną drobno czekoladą.

  6. 6.

    Aby przygotować dekorację należy brzoskwinie pokroić w pół plastry grubości od 0.5 do 1cm . Kiwi pokroić w cienkie plasterki, winogrona naciąć na krzyż. Z jabłka wykroić dwie ćwiartki nie nacinając gniazda z nasionami. W odstępie pół cm od brzegów ćwiartek naciąć ponownie ćwirtkę jabłka i wyciągnąć naciętą cześć, tą samą czynność powtórzyć tak aby z jednej ćwiartki powstały 3 części każda mniejsza od siebie , tą samą czynność powtórzyć z drugą ćwiartką.

  7. 7.

    Na górze tortu umieścić plasterek brzoskwini zwinięty w roladkę (ślimaczka). Następnie dokładać do okoła po kolejnym , nie zwiniętym plasterku. Tak by utworzył się kształt kwiatka. Z plasterków kiwi robimy listki i układamy je obok kwiatka z brzoskwini. Ćwiartki jabłka rozsuwamy delikatnie palcami tak by utworzyły ozdobny listek, układamy również koło kwiatka. Nacięte winogrona od 2 do 4 szt. rozchylamy i w miejscu nacięcia i dekorujemy nimi wierzch tortu. Kolejne brzoskwiniowe kwiaty wykonujemy tak samo i układamy stopniowo schodząc w dół. Dokładamy liści z kiwi i kwiaty z winogron. Najniższe piętro dekorujemy dookoła kostkami galaretek i bezikami wykonanymi z masy budyniowej przy użyciu worka cukierniczego.

Porady – Dodatkowe informacje

– Masa śmietanowa powinna być w takiej samej temperaturze jak galaretka z rozpuszczoną żelatyną, aby uniknąć grudek.

– W miejscach, gdzie umieszczone będą kwiaty z brzoskwiń, można dodać więcej masy budyniowej, aby brzoskwiniowe plasterki były lepiej osadzone.

– Miejsca, w których znajdują się owocowe ozdoby, można polać galaretką cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance wody.

– Przy tworzeniu ozdób można posłużyć się zamieszczonymi zdjęciem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z kremem piernikowym, suszonymi śliwkami z nutką grzańca i pomarańczy
Następny przepis: tort PINACOLADA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode