tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym.

tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym.

Jeżeli jesteś wielbicielem słodkości i jednocześnie znawcą alkoholu, ten przepis będzie dla Ciebie prawdziwym przysmakiem! Główną atrakcją tego ciasta jest krem jajeczny, który idealnie harmonizuje z łagodnym, ale wyrazistym smakiem ajerkoniaku. Ta wyjątkowa mieszanka składników sprawia, że tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym doskonale sprawdzi się na specjalną okazję, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis, choć zaskakujący, w naszym wykonaniu jest prosty i dostępny dla każdego. Niezwykła kompozycja smaku, cudownie miękki biszkopt i jedwabiste, arowe nuty ajerkoniaku stanowią połączenie, które po prostu trzeba wypróbować!

Składniki:

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem:
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kostki masła
  • 50-70 ml ajerkoniaku

Tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym – jak zrobić?

  1. Krok 1:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  2. Krok 2:
    żółtka utrzeć z cukrami (cukier nie musi się do końca rozpuścić) dodać mąkę i rozrobić z mlekiem, resztę mleka. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka ciągle mieszając ugotować budyń (należy uważać, żeby nam się nic nie przypaliło).
  3. Krok 3:
    Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki. Do 1/3 kremu dodać ajerkoniak i wymieszać.
  4. Krok 4:
    Biszkopt przekroić na 3-4 części, nasączyć i przełożyć kremami. Dowolnie udekorować.

Porady – Dodatkowe informacje o tortach z kremem jajeczno-ajerkoniakowym

Biszkopt i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej, co jest zawsze moją praktyką.

Tort jest najsmaczniejszy, jeśli co najmniej spędzi 24 godziny w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem
Następny przepis: Tort z kremem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode