tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym.
Jeżeli jesteś wielbicielem słodkości i jednocześnie znawcą alkoholu, ten przepis będzie dla Ciebie prawdziwym przysmakiem! Główną atrakcją tego ciasta jest krem jajeczny, który idealnie harmonizuje z łagodnym, ale wyrazistym smakiem ajerkoniaku. Ta wyjątkowa mieszanka składników sprawia, że tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym doskonale sprawdzi się na specjalną okazję, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis, choć zaskakujący, w naszym wykonaniu jest prosty i dostępny dla każdego. Niezwykła kompozycja smaku, cudownie miękki biszkopt i jedwabiste, arowe nuty ajerkoniaku stanowią połączenie, które po prostu trzeba wypróbować!
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- krem:
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 kostki masła
- 50-70 ml ajerkoniaku
Tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym – jak zrobić?
-
Krok 1:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). -
Krok 2:
żółtka utrzeć z cukrami (cukier nie musi się do końca rozpuścić) dodać mąkę i rozrobić z mlekiem, resztę mleka. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka ciągle mieszając ugotować budyń (należy uważać, żeby nam się nic nie przypaliło). -
Krok 3:
Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki. Do 1/3 kremu dodać ajerkoniak i wymieszać. -
Krok 4:
Biszkopt przekroić na 3-4 części, nasączyć i przełożyć kremami. Dowolnie udekorować.
Porady – Dodatkowe informacje o tortach z kremem jajeczno-ajerkoniakowym
Biszkopt i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej, co jest zawsze moją praktyką.
Tort jest najsmaczniejszy, jeśli co najmniej spędzi 24 godziny w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem
Następny przepis: Tort z kremem truskawkowym