Tort z kokardą

Tort z kokardą

Tort z kokardą to perfekcyjne połączenie elegancji i smaku dla osób o wyrafinowanym podniebieniu. Wykonana z kokardą z czekolady lub masy cukrowej, dodaje tortowi uroku i sprawia, że staje się prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej. Jest to doskonała opcja na urodziny, rocznice czy inne specjalne okazje. Ten przepis pomoże Ci stworzyć efektowną ozdobę, która na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach. Wystarczy kilka składników, trochę cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart każdego poświęcenia. Czas na tort z kokardą, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wybierz opcję z czekoladową kokardą na tort dla prawdziwych miłośników czekolady.

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 150g mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM
  • 250g miękkiego masła
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 100g cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • DODATKOWO
  • 200g rodzynek
  • 100ml rumu(można pominąć, jeśli tort będą jeść dzieci)
  • 300ml czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • LUKIER PLASTYCZNY
  • 60 dag ciemniejszego różowego i około 20 jaśniejszego
  • przepis na lukier na tej stronie
  • http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4

Tort z kokardą – jak zrobić?

  • 1.
    Biszkopt upiec dzień wcześniej. Kokardę z lukru również musimy wykonać przynajmniej dzień wcześniej. Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Odstawić. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki nie smarować. Czekoladę połamać i rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Roztopić w czekoladzie masło, lekko ostudzić i przełożyć do miski, cały czas miksując dodawać żółtka i cały cukier puder. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z ciastem. Ubite białka połączyć łyżką z masą czekoladową. Przełożyć do tortownicy (24-26cm). Piec w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut. Następnego dnia przeciąć go na 3 krążki.
  • 2.
    Zaparzyć herbatę, posłodzić 1 łyżeczką cukru, dolać rum i wsypać rodzynki, odstawić aż napęcznieją.
  • 3.
    KREM: Czekoladę drobno posiekać, włożyć do miski umieszczonej nad gotującą się wodą. Zalać gorącym mlekiem, szybko wymieszać rozpuścić i natychmiast ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, aż powstanie biały puszysty krem. Dodawać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki, włożyć do lodówki. Krem podzielić na dwie większe części (do przełożenia) i jedną mniejszą (do obłożenia tortu). Rodzynki odsączyć nad sitkiem, zachowując herbatę. Biszkopty nasączyć pozostałą herbatą.
  • 4.
    Pierwszy biszkopt posypać połową rodzynek i przełożyć kremem, ułożyć następny krążek i tak powtórzyć proces. Pozostałym kremem posmarować cienko górę i boki tortu, pozostawiając jeszcze trochę kremu około łyżki na przymocowanie kokardy.
  • 5.
    nakładamy na tort lukier
    Lukier wałkujemy i przenosimy na tort.
  • 6.
    tak wygląda już wygładzony lukier
    Dokładnie go wygładzamy, aby dobrze przyległ do góry i boków tortu, zbędną część lukru odcinamy. Dołem tortu przyklejamy paseczek wycięty z lukru i przyklejamy na nim kwiatuszki, które wycinamy z lukru foremkami. Na bokach tortu również przyklejamy kwiaty różnej wielkości, mogą to być również motylki lub kółeczka, jeśli ktoś nie ma foremek do kwiatków. Napis można przykleić z gotowych literek kupionych w sklepie, na przykład są czekoladowe. Na samym środku układamy kokardę. Nakładamy pozostały krem i na nim mocujemy naszą kokardę.
  • 7.
    tak przygotowujemy 11 pasków
    WYKONANIE KOKARDY (PRZYNAJMNIEJ DZIEŃ WCZEŚNIEJ): Lukier plastyczny rozwałkować, wyciąć z niego równy kwadrat, podzielić go na równe paski o szerokości około 3-4 cm i długości około 13 cm. Wykonać około 11 takich pasków.
  • 8.
    Zawieszamy na rolce
    Nakładamy na np. rolkę od folii spożywczej i sklejamy końce. Zawieszamy w powietrzu, aby wyschły.
  • 9.
    Tak wyglądają wyschnięte łezki
    Tak przygotowane i wyschnięte ściągamy z rolki.
  • 10.
    ukladamy kształt kokardy
    Gotowe układamy na torcie, tworząc kształt kokardy.
  • 11.
    kokarda gotowa
    Dokładamy jeszcze paski i kokarda jest gotowa.

Porady – dodatkowe informacje

Ozdoby z lukru plastycznego takie jak kokardy lub figurki najlepiej wykonać kilka dni wcześniej by dobrze wyschły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT Z ''BOBEM BUDOWNICZYM
Następny przepis: TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode