Tort z duchami na Halloween

Tort z duchami na Halloween

Halloween to idealny czas, aby eksperymentować z kreatywnymi sposobami dekoracji słodkości. Tort z duchami na Halloween to nie tylko artystyczne osiągnięcie, ale też prawdziwie pyszne danie. Idealnie przełamie mroczną atmosferę i wprowadzi element czarującej zabawy na każdej imprezie tematycznej. Ten przepis, z zauroczywym motywem duchów, to doskonałe połączenie smaku i stylu. Czy przystępisz do twórczej walki z łakociami? Przygotowanie tortu zachwyci zaproszonych, a jego niesamowity smak przyciągnie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ta propozycja to niezapomniany akcent wieczoru Halloween, który łączy w sobie dreszczyk emocji z najwyższą słodką przyjemnością.

Składniki:

  • Biszkopt (do przygotowania tortu potrzebujemy dwóch biszkoptów):
  • – 6 dużych jajek;
  • – 1 szklanka cukru;
  • – 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • – 1 szklanka (z górką) mąki;
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa oreo:
  • – 500ml śmietanki 30%;
  • – 2 śmietan-fixy;
  • – 2 łyżki cukru pudru;
  • – 5 ciasteczek oreo.
  • Masa śmietanowa:
  • – 500ml śmietanki 30%;
  • – 2 śmietan-fixy;
  • – 2 łyżki cukru pudru.
  • Masa brzoskwiniowa:
  • – krojone brzoskwinie w puszce;
  • – 1 galaretka brzoskwiniowa.
  • Drip:
  • – łyżka masy śmietanowej bez oreo;
  • – 1 tabliczka lekko gorzkiej czekolady.
  • Oraz:
  • – bezy;
  • – czekoladki w kształcie dyń, czaszek lub innych halloweenowych wzorów.

Tort z duchami na halloween – jak zrobić?

  1. Pieczemy dwa biszkopty z 6 jajek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami, a następnie dodajemy żółtka oraz suche składniki. Biszkopt przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm. Studzimy, przekrawamy (docelowo mają powstać 4 placki). To jest dobry moment, aby odsączyć brzoskwinie z soku. Sokiem skrapiamy upieczone placki biszkoptowe.
  2. Masa oreo. Śmietanę ubijamy przez chwilę, aż zacznie nieco gęstnieć. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Gdy masa stanie się jeszcze gęstsza, dodajemy śmietan-fixy i miksujemy, aż śmietana stanie się „twarda”. Do śmietany dodajemy masę z ciasteczek oreo – zbieramy ją nożem z ciastka i dodajemy do miski z masą śmietanową. Krótko miksujemy. Ciastka kruszymy i dodajemy do masy. Mieszamy, a następnie wykładamy na jeden blat biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem.
  3. Masa brzoskwiniowa. Drugi blat ciasta (już skropiony sokiem z brzoskwiń) okładamy metalowym rantem od tortownicy, wykładamy brzoskwiniami. Galaretkę rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Studzimy, nieco chłodzimy i tężejącą wylewamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce, aż powstanie stała galaretka. Zdejmujemy rant.
  4. Masa śmietanowa. Śmietanę ubijamy przez chwilę, aż zacznie nieco gęstnieć. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Gdy masa stanie się jeszcze gęstsza, dodajemy śmietan-fixy i miksujemy, aż śmietana stanie się „twarda”. Łyżkę masy odkładamy do szklanej miseczki, gdzie przygotujemy później drip. 2/3 masy śmietanowej wykładamy na trzeci blat tortu, przykrywamy czwartym plackiem. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i smarujemy boki tortu. Tak przygotowane ciasto chwilę chłodzimy w lodówce.
  5. Drip. Do pozostawionej śmietany dodajemy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając (jest to bardzo ważne!). Gdy powstanie gęsty sos czekoladowy, przelewamy do rękawa cukierniczego z końcówką z najmniejszym otworem i ostrożnie wylewamy na brzeg tortu, formując kropelki. Następnie dripem oblewamy wierzch tortu i wyrównujemy metalową szpatułką. Resztą dripu dekorujemy bezy, malując na nich oczy i buzie duszkom. Tort ozdabiamy bezami i czekoladowymi ozdobami.

Tort z duchami na Halloween – dodatkowe informacje

Bezy można przygotować samemu, ja nie miałam na to czasu, ale wówczas możemy stworzyć wyższe duszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT Z ''BOBEM BUDOWNICZYM
Następny przepis: TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode