Tort wspaniały

Tort wspaniały

„Tort wspaniały” to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to wyjątkowy wariant tradycyjnego tortu makowego Siostry Anastazji, znanej z nieprzeciętnego talentu do tworzenia niezapomnianych deserów. Ten bogaty i kremowy tort zasługuje na swoją nazwę – jest nie tylko smaczny, ale i zjawiskowy! Każda warstwa skrywa w sobie harmonię smaków, a starannie dobrany zestaw składników sprawia, że ostateczny efekt jest niczym symfonia dla zmysłów. Jeśli szukasz idealnego przepisu na wyjątkowy tort, ten pochodzi od mistrzyni – siostry Anastazji, który swoją nazwą odzwierciedla esencję wspaniałości.

Składniki:

  • BISZKOPT KOKOSOWY:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT MAKOWY:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy zmielonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
  • 5 jajek
  • BISZKOPT ORZECHOWY:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag orzechów mielonych
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 40 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • sok z 1 cytryny

Tort wspaniały – jak zrobić?

  1. BISZKOPT KOKOSOWY:

    Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos,lekko wymieszać i upiec w temp. 180*C przez 15 – 20 min.
  2. BISZKOPT MAKOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, delikatnie wymieszać i upiec w temp. 180*C przez ok. 25 min.
  3. BISZKOPT ORZECHOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, lekko wymieszać i upiec w temp. 108*C przez ok. 30 min.
  4. MASA:
    Część mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao.
  5. SKŁADANIE TORTU:
    Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości.
    I krążek makowy duży – orzechowy średni – kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
    II krążek orzechowy duży – kokosowy średni – makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch.
    III krążek kokosowy duży – makowy średni – orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
  6. Tak przygotowany tort dowolnie udekorować.

Przepis na tort makowy siostry Anastazji umożliwia stworzenie wspaniałego tortu o wyjątkowym smaku i wyglądzie. W trakcie przygotowania należy upiec trzy rodzaje biszkoptu: kokosowy, makowy i orzechowy. Po upieczeniu biszkoptów, należy przygotować masę z budyniem, mlekiem i masłem. Masa powinna być podzielona na dwie części: jedną z sokiem z cytryny, a drugą z dodatkiem kakao. Następnie należy przystąpić do składania tortu, wykorzystując krążki biszkoptu różnej wielkości i nakładając na nie odpowiednie ilości masy – ciemną na brzegi, jasną na wierzch. Ostatnim krokiem jest dowolna dekoracja tortu. Dzięki temu przepisowi można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i wyglądem tortu.

Tort wspaniały – dodatkowe informacje

Biszkopty piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT WINOGRONOWY
Następny przepis: Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode