Tort wspaniały
„Tort wspaniały” to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to wyjątkowy wariant tradycyjnego tortu makowego Siostry Anastazji, znanej z nieprzeciętnego talentu do tworzenia niezapomnianych deserów. Ten bogaty i kremowy tort zasługuje na swoją nazwę – jest nie tylko smaczny, ale i zjawiskowy! Każda warstwa skrywa w sobie harmonię smaków, a starannie dobrany zestaw składników sprawia, że ostateczny efekt jest niczym symfonia dla zmysłów. Jeśli szukasz idealnego przepisu na wyjątkowy tort, ten pochodzi od mistrzyni – siostry Anastazji, który swoją nazwą odzwierciedla esencję wspaniałości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- BISZKOPT KOKOSOWY:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT MAKOWY:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy zmielonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
- 5 jajek
- BISZKOPT ORZECHOWY:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 15 dag orzechów mielonych
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA:
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 40 dag masła
- 2 łyżki kakao
- sok z 1 cytryny
Tort wspaniały – jak zrobić?
- BISZKOPT KOKOSOWY:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos,lekko wymieszać i upiec w temp. 180*C przez 15 – 20 min. - BISZKOPT MAKOWY:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, delikatnie wymieszać i upiec w temp. 180*C przez ok. 25 min. - BISZKOPT ORZECHOWY:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, lekko wymieszać i upiec w temp. 108*C przez ok. 30 min. - MASA:
Część mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao. - SKŁADANIE TORTU:
Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości.
I krążek makowy duży – orzechowy średni – kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
II krążek orzechowy duży – kokosowy średni – makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch.
III krążek kokosowy duży – makowy średni – orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch. - Tak przygotowany tort dowolnie udekorować.
Przepis na tort makowy siostry Anastazji umożliwia stworzenie wspaniałego tortu o wyjątkowym smaku i wyglądzie. W trakcie przygotowania należy upiec trzy rodzaje biszkoptu: kokosowy, makowy i orzechowy. Po upieczeniu biszkoptów, należy przygotować masę z budyniem, mlekiem i masłem. Masa powinna być podzielona na dwie części: jedną z sokiem z cytryny, a drugą z dodatkiem kakao. Następnie należy przystąpić do składania tortu, wykorzystując krążki biszkoptu różnej wielkości i nakładając na nie odpowiednie ilości masy – ciemną na brzegi, jasną na wierzch. Ostatnim krokiem jest dowolna dekoracja tortu. Dzięki temu przepisowi można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i wyglądem tortu.
Tort wspaniały – dodatkowe informacje
Biszkopty piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TORT WINOGRONOWY
Następny przepis: Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą