Tort Wóz Strażacki

Tort Wóz Strażacki

Jeżeli szukasz pomysłu na oryginalne, kreatywne i smaczne urodzinowe ciasto dla małego fana straży pożarnej, ten przepis jest dla Ciebie. Tort w kształcie wozu strażackiego to nie tylko estetycznie wykonana, efektowna propozycja, która zachwyci każdego dzieciaka, ale również wyjątkowo pyszna słodka niespodzianka. Czerwony, dopracowany w detalach tort samochód strażacki będzie hitem na dziecięcej urodzinowej imprezie. Zrealizuj swoje kulinarne umiejętności w ciekawy sposób, dostarczając swojej pociesze tortu, który na długo zapadnie w pamięć zarówno solenizantowi, jak i maluchom biorącym udział w zabawie. Ruszajmy do kuchni po ciasto strażackie!

Składniki:

  • 3 biszkopty – Każdy z 4 jaj
  • wymiar blachy: 28/35cm
  • przepis na 1 biszkopt:
  • 4 jajka
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
  • szczypta soli
  • 2 porcje Kremu budyniowego:
  • Składnik na 1 porcję:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • owoce lub dżem do tortu
  • masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody oraz sitko
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • barwniki spożywcze
  • wymiar blachy: 28/35cm

Tort wóz strażacki – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
  2. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 30 minut.

    Tak przygotuj jeszcze 2 biszkopty.
  3. Budyń:

    Odlej pół szklanki mleka i wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj.

    Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i dodaj mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając, aby budyń się nie przypalił.

    Pozostaw do wystudzenia.

    Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.

  4. 2 biszkopty przetnij przez środek układając jeden na drugi, następnie pozostały jeden biszkopt przetnij na 6 równych części i połóż przed tamtymi biszkoptami tworząc kabinę wozu, która będzie wyższa od reszty auta.
  5. Wszystko przesmaruj kremem i przełóż owocem lub dżemem.
  6. Tak przygotuj wszystkie biszkopty i pamiętaj, aby łączenie biszkoptu doklejanego zawsze posmarować kremem, tak aby się przykleił.

    Wierzch i boki biszkoptu posmaruj kremem, aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  7. Potrzebna będzie masa cukrowa 1,5kg.

    Jeśli nie posiadasz gotowej masy, możesz przygotować według podanego przepisu.

    Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.

  8. Tak przygotowaną masę około 10200g barwimy na czerwono, resztę białej masy odkładamy do dekoracji i barwimy na takie kolory, jakie będziemy potrzebować jeszcze do dekoracji.

    Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem, aby masa się nie przykleiła.
  9. Przenieś rozwałkowaną masę na tort.

    Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.
  10. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.

    Gdy uzyskamy odpowiedni kształt, ozdabiamy tort dekoracjami.

    Barwimy masę na czarno i robimy koła.

    Następnie białą masę rozwałkuj i potnij na cienkie paseczki ozdabiając dół auta, okna, drabina, napis itp.
  11. Gotowe.

Słowa kluczowe: tort samochód strażacki, tort z wozem strażackim

Tort Wóz Strażacki – dodatkowe informacje

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort węgierski na zimno
Następny przepis: TORT WINOGRONOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode