Tort Wóz Strażacki
Składniki:
- 3 biszkopty – Każdy z 4 jaj
- wymiar blachy: 28/35cm
- przepis na 1 biszkopt:
- 4 jajka
- cukier około 0,5 szklanki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
- szczypta soli
- 2 porcje Kremu budyniowego:
- Składnik na 1 porcję:
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 250 g miękkiej margaryny lub masła
- owoce lub dżem do tortu
- masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody oraz sitko
- kilka kropel olejku migdałowego
- barwniki spożywcze
- wymiar blachy: 28/35cm
Tort wóz strażacki – jak zrobić?
-
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. -
Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 30 minut.
Tak przygotuj jeszcze 2 biszkopty. -
Budyń:
Odlej pół szklanki mleka i wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj.
Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i dodaj mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając, aby budyń się nie przypalił.
Pozostaw do wystudzenia.Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.
- 2 biszkopty przetnij przez środek układając jeden na drugi, następnie pozostały jeden biszkopt przetnij na 6 równych części i połóż przed tamtymi biszkoptami tworząc kabinę wozu, która będzie wyższa od reszty auta.
- Wszystko przesmaruj kremem i przełóż owocem lub dżemem.
-
Tak przygotuj wszystkie biszkopty i pamiętaj, aby łączenie biszkoptu doklejanego zawsze posmarować kremem, tak aby się przykleił.
Wierzch i boki biszkoptu posmaruj kremem, aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej. -
Potrzebna będzie masa cukrowa 1,5kg.
Jeśli nie posiadasz gotowej masy, możesz przygotować według podanego przepisu.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
-
Tak przygotowaną masę około 10200g barwimy na czerwono, resztę białej masy odkładamy do dekoracji i barwimy na takie kolory, jakie będziemy potrzebować jeszcze do dekoracji.
Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem, aby masa się nie przykleiła. -
Przenieś rozwałkowaną masę na tort.
Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. -
Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
Gdy uzyskamy odpowiedni kształt, ozdabiamy tort dekoracjami.
Barwimy masę na czarno i robimy koła.
Następnie białą masę rozwałkuj i potnij na cienkie paseczki ozdabiając dół auta, okna, drabina, napis itp. - Gotowe.
Słowa kluczowe: tort samochód strażacki, tort z wozem strażackim
Tort Wóz Strażacki – dodatkowe informacje
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.