Tort węgierski na zimno
Czy poszukujesz idealnego deseru, który zachwyci wszelkie podniebienia, a do tego jest łatwy do przygotowania? Prezentujemy przepis na tort węgierski na zimno – ciasto, które łączy w sobie smaki cukru, kakao i kawy, z delikatnym akcentem rumu. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia, dlatego jest idealne na ciepłe, letnie dni. Ciesz się nim w gronie bliskich – zapewniamy, że zachwyci wszystkich gości. Zaskocz jadące kubki smakowe zmysłową i kuszącą kompozycją smaków tortu węgierskiego na zimno. Gwarantujemy, ten przepis na zawsze zagości w Twojej domowej książce kucharskiej.
admin
Składniki:
- 3 Szklanki cukru pudru
- 2 Kostki masło extra bez dodatków
- 2 Szt. cukru waniliowego
- 1 szt. Galaretki cytrynowej
- 1 szt. Galaretki pomarańczowej
- 1 szt. galaretki wiśniowej
- 8 łyżek żelatyny
- 2 łyżki kakao w proszku
- 8 jaj kurzych
- 2 Szklanki mleka
- Bakalie wg. uznania
- 4 mandarynki
- Polewa czekoladowa
Tort węgierski na zimno – jak zrobić?
-
1.
Opis wykonania- 2 galaretki przygotować wcześniej, ostudzić na twardo.
- Przygotować I ciasto z kakao.
- Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć)ciągle ucierając.
- Do masy dodać kakao 2 duże łyżki.
- Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
- Ubite białka dodać do masy.
- Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy, lekko mieszając.
- Masę wylać do tortownicy.
- Wstawić do lodówki do stężenia.
- Przygotować II białe ciasto bez kakao.
- Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć)ciągle ucierając.
- Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając.
- Ubite białka dodać do masy.
- Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy, lekko mieszając.
- Masę wylać na pierwsze ciasto do tortownicy.
- Wstawić do lodówki do stężenia.
- Na wierzch dać bakalie według uznania.
- Ciasto można dekorować cząstkami mandarynek.
- Zalać tężejącą galaretką lub polewą czekoladową.
Słowa kluczowe: tort węgierski na zimno
Tort węgierski na zimno – dodatkowe informacje
Galaretkę można przygotować wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem
Następny przepis: Tort Wóz Strażacki